Barça
Esports 12/02/2021

El Camp Nou acull un retrobament enmig de la tempesta defensiva

Rivals aquest dissabte a les banquetes, Koeman i Abelardo van coincidir com a centrals al Barça el curs 1994-1995

i
Albert Nadal
3 min
Abelardo i Koeman, titulars abans d'enfrontar-se al Reial Madrid el gener del 1995

Després de més de 300 partits amb el Barça i un centenar de gols –entre els quals la inoblidable diana a la final de Wembley–, Ronald Koeman va fer les maletes de Barcelona, ciutat que sempre ha estimat, per acabar la seva etapa com a jugador al Feyenoord, a Rotterdam (Països Baixos). La seva marxa va ser paral·lela a l'epíleg del dream team, en què molts dels jugadors d'aquella etapa es van anar acomiadant després de la dolorosa derrota contra el Milan a la final d'Atenes del 1994. Koeman acabaria anant-se'n del Barça un any després, el 1995, entre elogis del seu compatriota i entrenador, Johan Cruyff. L'última temporada a Barcelona de l'actual tècnic blaugrana va coincidir amb la primera del Pitu Abelardo, que arribava procedent de l'Sporting de Gijón.

Més de 25 anys després, tots dos tornaran a coincidir damunt de la gespa del Camp Nou amb la disputa del Barça-Alabès d'aquest dissabte (21 h, Movistar LaLiga). Koeman buscarà que el seu equip intenti sumar un nou triomf a la Lliga que li permeti seguir amb la bona inèrcia al campionat domèstic, mentre que Abelardo espera continuar amb el cop d'efecte que ha de suposar la seva arribada a un Alabès que celebra el seu centenari aquesta temporada.

En la prèvia de l'enfrontament, els dos entrenadors s'han enviat missatges públics d'afecte. "És bonic que ens puguem enfrontar. Vam jugar junts i, a més, tots dos vam jugar plegats a la posició de central. El Pitu sempre m'ha semblat un gran professional i un gran competidor: només cal veure els seus equips, que estan treballats de forma molt competent. A més, sempre m'ha semblat una persona molt honrada i molt alegre. Serà bonic que ens puguem donar la mà i abraçar-nos", ha afirmat el neerlandès.

Per la seva banda, Abelardo ha assegurat que l'únic que té cap a Koeman són "paraules d'agraïment". "Es va portar molt bé amb mi. Recordo que al final d'alguns entrenaments al Barça es quedava amb mi per practicar el desplaçament en llarg. Ell colpejava la pilota de forma espectacular i el meu colpeig era més fluixet", ha recordat entre somriures. "Era un gran company. És una persona excel·lent i humil, que està fent una gran feina al Barça amb una plantilla que no és la mateixa que en altres anys. A partir de dissabte, li desitjo el millor, perquè, a més a més, sóc culer", ha afegit.

"Ha baixat el nostre rendiment defensiu"

De fet, el mateix Ronald Koeman s'ha tornat a queixar de les mancances de la seva plantilla en algunes posicions. Amb un posat menys distès que en altres ocasions, el tècnic neerlandès no s'ha mossegat la llengua a l'hora d'admetre que han abaixat el nivell en defensa pels nombrosos jugadors que té lesionats en aquesta parcel·la. "La mala sort amb les lesions del Gerard [Piqué], del Ronald [Araujo], del Dest... han fet baixar el nostre rendiment defensiu. Ens falta contundència i ens falta poder jugar uns quants partits seguits amb la mateixa defensa. Això es nota", ha exposat el preparador blaugrana. "Necessitem recuperar jugadors perquè és cert que es pot comptar amb els joves, però necessiten créixer físicament i tàcticament, com és normal. De casos com el de Pedri només n'hi ha un", ha afegit.

En l'eliminatòria de Copa contra el Sevilla de dimecres, l'equip tenia fins a vuit baixes. Per a l'enfrontament contra l'Alabès, Koeman pot ser que recuperi alguns efectius, com podrien ser els casos de Pjanic i Dest, a qui el tècnic no ha descartat per a aquest partit a diferència d'Araujo. L'equip es tornarà a exercitar aquest dissabte al matí a la Ciutat Esportiva en una sessió d'activació en què el neerlandès, en conjunció amb els serveis mèdics i els mateixos futbolistes que són dubte, sabrà si pot recuperar algun futbolista. En tot cas, Koeman ha assegurat que no prendran riscos, ni contra l'Alabès ni dimarts contra el PSG. "No soc partidari d'arriscar en les recuperacions perquè sigui el PSG o la Lliga de Campions. Un jugador s'ha de recuperar bé i per al que queda de temporada. Però ara mateix no ho podem decidir. Des del moment en què pugui estar disponible, parlarem amb el metge i ho decidirem", ha afirmat en relació amb si Araujo podria jugar amb una infiltració al turmell contra el conjunt francès.

Poques rotacions

Malgrat l'exigència i la proximitat del duel amb el PSG, Koeman ha assegurat que farà poques rotacions contra l'Alabès. "Necessitem més frescor, però l'equip físicament està bé. És cert, però, que hi ha jugadors que han jugat molts minuts. No faré gaires rotacions contra l'Alabès: tampoc tinc gaire per escollir. Guanyar els partits també ajuda l'estat anímic i això és important. Volem fer un bon partit i guanyar l'Alabès, que no ens ho posarà fàcil", ha afirmat.

stats