Esports 24/06/2021

Cadis allibera de franquisme el nom del seu camp de futbol

El Ramón de Carranza passarà a dir-se Nuevo Mirandilla

3 min
L'estadi Ramón de Carranza en una imatge d'arxiu

BarcelonaRamón de Carranza ha perdut les eleccions contra Kichi, el seu successor gairebé 83 anys després. Ni dues tupinades digitals han evitat que l'actual alcalde de Cadis, José María González, conegut popularment com a Kichi, hagi tirat endavant la iniciativa de retirar el nom de l'exalcalde franquista Ramón de Carranza a l'estadi de la ciutat. Emparant-se en la llei de memòria històrica, l'Ajuntament de Cadis (liderat per Podem) va iniciar ara fa sis mesos un procés participatiu digital per triar un nom nou al camp de futbol.

La primera votació es va anul·lar per denúncies en les quals s'afirmava que s'havia incomplert la política de protecció de dades i perquè la plataforma va sofrir diversos atacs de bots. El segon intent també va ser fallit: Kichi va patir una suplantació d'identitat i un altre ciutadà va votar per ell en el procés. Tot i que llavors el consistori havia treballat per millorar la seguretat de la votació en línia, l'únic tràmit que s'havia de fer per votar era indicar el número de DNI d'una persona major d'edat empadronada a Cadis i la data de naixement. La tercera, però, ha sigut la bona: 1.068 persones han emès el seu vot i el nom amb més suports ha sigut Nuevo Mirandilla. Així es dirà ara el camp del Cadis, equip de Primera Divisió.

La segona tria preferida dels ciutadans ha sigut estadi Tacita de Plata, que ha rebut el 17,5% del total dels vots. El nom escollit no sonarà a les joves generacions gaditanes, ja que el seu origen es remunta als anys trenta, quan Ramón de Carranza era alcalde de Cadis i el camp de futbol de la ciutat encara no portava el seu nom: llavors es deia Camp d'Esports Mirandilla. I, de fet, el club de futbol gadità també portava aquest nom, Mirandilla Futbol Club. Els gaditans, però, tal com han fet ara amb l'estadi, al cap d'uns anys van decidir canviar el nom del club perquè hi aparegués també el nom de la ciutat. I així va néixer, enmig de la polèmica entre uns que volien conservar el nom i uns altres que el volien canviar, el Cadis Futbol Club.

Leitmotiv als plens municipals

Ara el Nuevo Mirandilla tampoc ha nascut en un ambient plàcid. I no pels resultats esportius, sinó per la dinàmica política. Des de l'inici del procés, l'Ajuntament ha acusat l'oposició del PP i Cs de boicotejar les diverses votacions fallides. El canvi de nom del Carranza ha protagonitzat bona part dels plens municipals, amb els populars defensant que tot es mantingués tal com estava i Podem reivindicant i treballant des dels despatxos perquè el canvi es pogués fer realitat. "És un personatge que va participar en el cop d'estat del 1936, que va estar estretament vinculat a la dictadura franquista i va contribuir activament en la política de depuració que va dur a terme el règim a Cadis", descrivia l'alcalde referint-se a Carranza, que també denominava el cèlebre trofeu de pretemporada organitzat pel Cadis.

Finalment, Podem va trobar en els seus socis a la Moncloa uns aliats en el canvi de nom, i el PSOE s'hi va sumar per obtenir la majoria necessària. Encara quedava, però, un actor al qual el canvi no li feia el pes: el mateix Cadis, el club en si. En declaracions a l'As, el seu president, Manuel Vizcaíno, deia: "Crec que la marca Carranza, associada com a cognom d'un estadi, és molt potent i seria una pena perdre-la". A partir d'ara, el mandatari presidirà a la llotja del Nuevo Mirandilla per iniciativa consistorial i suport popular.

stats