Barça

Braithwaite no es deixarà moure del Camp Nou

El danès convenç Koeman per seguir en un equip en què podria tornar a ser titular contra l'Athletic Club

4 min
Braithwaite, celebrant el seu primer gol contra la Reial Societat

BarcelonaNomés una persona creia que Martin Braithwaite podria triomfar al Barça. I aquesta persona era ell mateix. “És un davanter molt treballador, una persona molt seriosa. Té molta confiança en si mateix; és dels que no es rendeix mai”, explica Javier Aguirre, que el va entrenar al Leganés. En pocs mesos, Braithwaite va passar de lluitar per no baixar a Segona al club madrileny a ser davanter d’un Barça que el va fitxar només perquè no tenia diners per endur-se jugadors més mediàtics. Poca gent s'imaginava llavors que Braithwaite es quedaria al Camp Nou. Però aquí segueix. I després d’estrenar-se a la Lliga amb dos gols contra la Reial Societat, el danès apunta a titular en el segon partit de la temporada al camp de l’Athletic Club de Bilbao (22 h / Movistar Partidazo).

“En Martin és un jugador que ens va bé. L’altre dia va demostrar que és important per a l’equip. Sempre he dit que m’encanta treballar amb ell. És molt disciplinat i accepta el rol de no titular. Per a mi, Braithwaite ha de quedar-se”, va explicar ahir Ronald Koeman. En poques setmanes, el danès ha passat d’estar a un pas de marxar a la lliga anglesa a ser titular en una davantera on li han jugat a favor les baixes d’Ansu Fati i el Kun Agüero. Cada cop que la directiva el volia vendre per rebre aquests diners que tanta falta li fan al club, Braithwaite els deia que la seva prioritat era seguir al Barça, i els recordava que ja té un dels sous més baixos. Finalment, també Koeman ha canviat d’opinió. Si fa pocs dies demanava un nou davanter, ara comença a acceptar que segurament haurà d’acabar la temporada que tot just comença amb aquests homes. I amb Braithwaite de davanter.

“Quan es va saber que fitxaria pel Barça va ser una sorpresa. Ara tothom està seguint la seva aventura, ja que es donava per fet que no tindria minuts”, admet el periodista Jonas Kjaersgaard, de la televisió TV2. “Es van fer bromes sobre el fet de veure Braithwaite amb Messi i Griezmann, però ha anat tancant boques de mica en mica”, afegeix. Braithwaite no és un jugador com els altres. Parla clar. I sap què vol, a la vida. “No vull que em passi com a altres jugadors que perden el control un cop es retiren. Toca guanyar diners ara i saber invertir per assegurar el futur de la meva família”, explica. I per això ja inverteix els diners que guanya al Barça en el seu oncle, Philip Michael, tota una personalitat a Dinamarca. Michael va marxar ben jove als Estats Units, on va passar de tenir les butxaques buides a comprar un munt de propietats. Ara escriu llibres i presenta programes on explica com invertir en el mercat immobiliari amb projectes com aquells que comparteix amb el davanter blaugrana, a Filadèlfia i Nova Jersey. Dues residències pensades per rebre estudiants de famílies pobres, especialment afroamericans, perquè puguin estudiar en bones universitats sense haver d’estar pendents de no trobar els diners per llogar un pis si no tenen beca. “Tinc clar què vull fer. Invertir en restaurants, discoteques..., són bajanades. He vist molta gent perdre diners enganyats. Jo treballo amb la meva gent en projectes on volem guanyar diners, però també ajudar a fer una societat a millor”, deia el 2018 en una entrevista als Estats Units. Amb arrels a la Guyana, un dels països més pobres del món, Braithwaite no oblida que va patir racisme de menut a Dinamarca, la terra on també va poder iniciar la seva carrera futbolística. “El seu estil i sacrifici ens pot ajudar molt”, deia Piqué l’altre dia sobre l’únic davanter pur que té Koeman a la plantilla, exceptuant l’albanès del filial Manaj. Contra la Reial Societat, Braithwaite va connectar amb Depay i Griezmann. Tant, que després de marcar dos gols i donar una assistència va veure com els aficionats l’esperaven fora del Camp Nou amb crits amb què el comparaven amb el brasiler Ronaldo Luis Nazario da Lima.

Braithwaite, doncs, s’ha guanyat una segona oportunitat en aquest Barça en què Koeman també vol disposar del brasiler Coutinho. “Està fora de la llista de Bilbao perquè penso que necessita una setmana més per entrenar-se amb el grup abans d’anar convocat. Sí que compto amb ell, perquè és un gran jugador. Pot ser important per al Barça. Va començar jugant l’any passat, després va tenir una lesió. De veritat que compto amb Coutinho per a aquesta temporada”, va dir Koeman.

L’Athletic, amb dubtes

El tècnic neerlandès va convocar els mateixos jugadors que van derrotar la Reial Societat per visitar l’altre gran club basc, un Athletic que va empatar sense gols a Elx en la primera jornada. L’equip de Marcelino porta bons records al Barça, ja que va ser la víctima en la final de Copa del Rei, tot i que també va derrotar l’equip de Koeman a la final de la Supercopa. Tot un clàssic amb 11.000 espectadors per veure la primera visita blaugrana sense Messi en 15 anys. “No et puc enganyar, en el fons prefereixo preparar el partit pensant que Messi ja no hi és”, es va sincerar Marcelino, que no pot defugir el debat sobre quin jugador de la seva plantilla s’encarregarà de marcar gols, ja que no tenen un nou de garanties clar. Raúl Garcia torna a un equip on jugarà de porter el jove Julen Agirrezabala, de 20 anys, ja que Unai Simon gaudeix de les vacances que d'aquí poc s’agafarà el canari Pedri.

El duel de Bilbao servirà per disputar els primers 100 partits oficials de Griezmann vestit de blaugrana. Koeman li tornarà a donar galons al francès en un Barça que podria repetir la mateixa alineació de la primera jornada, amb Eric Garcia i un Piqué recuperar de les seves molèsties a l’equip inicial. I amb Braithwaite a punt per seguir vivint el seu somni blaugrana.

stats