Bàsquet - NBA

El secret que ha convertit els Boston Celtics en la franquícia més llorejada de la NBA

L'estil col·lectiu proposat per Joe Mazzulla deixa Luka Doncic sense anell de campió

2 min
Celebració dels Boston Celtics

BarcelonaDesprés del disgust del 2022, ha arribat la redempció. Els Boston Celtics han escombrat els Dallas Mavericks (106-88) i s'han proclamat campions de la NBA per 18a vegada, desfent l'empat amb els Lakers i convertint-se en la franquícia més llorejada de la història. L'exmadridista Luka Doncic, que ha sumat 28 punts i 12 rebots, s'ha quedat sense anell de campió.

Jaylen Brown, el jugador que no amaga la seva afinitat pel Barça, ha aportat 21 punts, 8 rebots i 6 assistències. La seva actuació li ha servit per proclamar-se, de manera inesperada, MVP de les finals. L'aler no ha tingut una vida fàcil. Quan era un nen, una professora va pronosticar que cinc anys després estaria a la presó. Amb fama d'intel·lectual i activista, Brown ha liderat moltes de les protestes racials de l'esport nord-americà.

"Aquesta és una sensació extraordinària", ha assegurat Jayson Tatum, que ha sumat 31 punts, 11 assistències i 8 rebots en el cinquè i definitiu partit de les finals (4-1). El paper de Derrick White i Jrue Holiday també ha sigut decisiu. Una altra de les històries de la nit ha sigut la del dominicà Al Horford, que s'ha proclamat campió als 38 anys. L'aler pivot no ha pogut contenir l'emoció en un discurs en què ha donat les gràcies a Déu en castellà.

Un aficionat exhibeix una pancarta en què Jayson Tatum sostè Luka Doncic i Kyrie Irving

Els Celtics, que no guanyaven el títol des del 2008, són el sisè campió diferent de la NBA en els últims sis anys. Amb tan sols 35 anys, Joe Mazzulla s'ha convertit en un dels entrenadors més joves en guanyar l'anell de campió. Des de Bill Russell (1969) cap tècnic aconseguia la glòria tan jove. El seu lideratge, inspirat en la metodologia de Pep Guardiola, ha esborrat qualsevol comportament egoista de l'equip. La seva proposta de joc col·lectiu i defensa de canvis ha deixat sense resposta els Dallas Mavericks. El projecte construït als despatxos per Brad Stevens, l'arquitecte de la franquícia, ha tocat el cel després d'una temporada molt sòlida i uns play-off exuberants.

stats