ESPANYOL
Esports 30/08/2019

El camí blanc-i-blau cap a Gdansk comença a l’Europa de l’Est

El CSKA Moscou, el Ludogorets i el Ferencváros, rivals a la fase de grups

Roger Requena
3 min
El capità de l’Espanyol, Javi López, conduint la pilota davant la pressió del futbolista del Zoryà Bogdan Mikhailitxenko.

BarcelonaL’Espanyol iniciarà la seva 13a aventura europea en un grup sense primeres espases continentals però que exigirà un gran desgast en forma de viatges aeris. Ahir el sorteig de Mònaco, que va començar amb un recordatori de la final de la UEFA del 1988 entre l’Espanyol i el Bayer Leverkusen, va ubicar els blanc-i-blaus en un grup H en què se les veurà amb el CSKA Moscou, el Ludogorets i el Ferencváros. Rússia, Bulgària i Hongria. O el que és el mateix: 6.022 kilòmetres per anar i tornar de Moscou; 4.010 per al trajecte a Razgrad i 2.999 més per viatjar a Budapest i tornar-ne. En total, la fase de grups exigirà cobrir una distància de 13.013 km en avió. Una autèntica odissea per afrontar un grup en què, tot i la dificultat que es pressuposa a una competició europea, l’Espanyol es veu amb força opcions per fer un gran paper. “El CSKA és un rival difícil, i els altres dos estan acostumats a guanyar les seves lligues. Però l’Espanyol té una de les plantilles més equilibrades dels últims anys i tenim l’esperança que podem passar a la fase de grups. Classificar-nos és l’objectiu. En tots els partits cal sortir a guanyar, i ser primers tampoc ens sorprendria”, va apuntar el vicepresident, Carlos García Pont.

Serà el segon cop que l’Espanyol trepitgi Rússia per afrontar-hi un partit oficial (el 2005 ja va derrotar 0-1 el Lokomotiv de Moscou a la fase de grups de la UEFA), mentre que serà el primer cop que visiti Bulgària i Hongria. L’Europa de l’Est posarà a prova el nivell de l’Espanyol, que dijous ja en va tenir un primer tast amb la visita a Zaporíjia (a 2.680 quilòmetres). L’última parada de l’Europa League d’aquest curs, a més, també és a l’Europa de l’Est, al nord de Polònia, Gdansk. Una parada encara llunyana per als 48 equips que ahir van conèixer la seva sort a la fase de grups.

L’Espanyol començarà i acabarà el seu periple a l’RCDE Stadium. Primer contra el Ferencváros, vencedor el curs passat de la lliga hongaresa, on suma 30 títols. Nascut el 1899, és el club més antic del grup. Establert a Ferencváros, un districte de Budapest, és el conjunt amb més bon palmarès d’un país on està acostumat a guanyar. Juga al Groupama Arena, estadi amb capacitat per a 22.000 espectadors. La seva plantilla està farcida de jugadors de diverses nacionalitats europees, si bé la seva figura més reconeguda és a la banqueta: Serguei Rebrov. Aquest ucraïnès es va fer famós formant parella atacant amb Andrei Xevtxenko al Dinamo de Kíev dels anys 90, on va jugar abans de fer el salt al Xakhtar Donetsk i al Tottenham Hotspur. El seu conjunt, malgrat tot, és a priori el més feble del grup.

El més dur, juntament amb l’Espanyol, és un CSKA Moscou que compta amb una destacada experiència a Europa. Campió de la UEFA el 2005, suma 11 participacions en aquesta competició i 14 més a la Champions. Fundat el 1911 com una societat d’aficionats d’esquí, va ser transferit el 1923 a l’Exèrcit Roig dels bolxevics, i va ser un dels clubs més potents de la Unió Soviètica a mitjans del segle XX. Quan la Unió es va desintegrar va consolidar la seva hegemonia a Rússia, on han sigut un dels equips dominadors en aquest segle XXI, amb sis títols de la Premier League russa. El curs passat, però, va caure fins al quart lloc a la Lliga. Enguany presenta una plantilla força rejovenida, si bé la seva principal figura és sota pals: el veterà porter internacional Ígor Akinfeiev. L’Arena CSKA, amb capacitat per a 30.457 espectadors i inaugurat el 2016, serà un dels al·licients d’aquest històric conjunt.

Tres setmanes després de visitar el conjunt rus, l’Espanyol visitarà un Ludogorets que, tot i ser l’equip més jove del grup, és probablement el que competirà amb els blanc-i-blaus i el CSKA per les dues primeres places. Fundat el 2001, ha viscut un ascens meteòric en els últims anys, especialment des del curs 2011/12, quan va guanyar la lliga i la Copa de Bulgària en el seu primer curs a la màxima categoria del país. Des d’aleshores, ha guanyat totes les edicions de la lliga búlgara. Juga al Ludogorets Arena, amb capacitat per a 12.500 espectadors, i presenta una plantilla força veterana en què destaquen nombrosos brasilers i atacants europeus com el romanès Keseru o el polonès Swierczok, els dos màxims golejadors. El somni blanc-i-blau comença i podria acabar a l’Europa de l’Est.

stats