Barça
Esports 05/03/2023

El beneït problema de Xavi a la banda dreta: els apunts en calent del Barça-València

Un cop més s'ha fet evident que la plantilla blaugrana té excedent en aquesta banda i, en canvi, a l'esquerra Gavi no té un substitut de garanties

3 min
Ferran Torres es lamenta després de fallar un penal

BarcelonaTriomf sofert del Barça contra un València en hores baixes. Els blaugranes, que han jugat més de mitja hora amb un jugador menys, se situen a nou punts del Reial Madrid, que no ha pogut passar de l'empat contra el Betis (0-0). Primer cop aquesta temporada i quan falten 14 jornades, aquesta és la majora diferència de punts entre els dos equips.

El Camp Nou estima Ronald Araujo

El que podia semblar una segona part plàcida després de marxar al descans amb el marcador a favor contra el València s'ha desdibuixat amb l'expulsió de Ronald Araujo. El central uruguaià ha agafat per la samarreta Hugo Duro quan era l'últim defensor i això li ha suposat una targeta vermella justa al minut 57. La jugada, però, ha sigut culpa d'un Jules Kounde molt despistat. El central francès, de qui no es discuteix el talent, té un problema de concentració. A vegades se sent tan superior que bada. I la seva deixada, endarrere, errònia, ha permès que Duro s'endugués la pilota. L'atacant del València s'hauria plantat tot sol davant Ter Stegen i Araujo ha tingut l'impuls de frenar-lo, però li ha acabat costant haver d'abandonar el partit. El públic li ha dedicat una sonora ovació de suport. Diumenge vinent, en un feu complicat com San Mamés, se'l trobarà a faltar.

L'excedent a la banda dreta

Amb Dembélé, Ferran Torres i Raphinha el Barça s'ha gastat 240 milions els últims anys per reforçar les bandes. Tots tres prefereixen jugar a la banda dreta. Qui millor dels tres rendeix a l'esquerra és Dembélé, tot i que quan no estava lesionat el tècnic el preferia a la dreta. Tant Ferran com Raphinha han signat actuacions decebedores quan se'ls ha allunyat de la seva banda predilecta. Un exemple recent: Ferran, contra el Madrid, va estar desaparegut fent de nou, però va signar els seus millors minuts quan Raphinha va ser canviat i va poder jugar a la dreta. Davant del València, el brasiler s'ha retrobat amb el gol i ha fet un primer temps correcte, mentre que el valencià, novament de punta, ha tingut un partit gris i fins i tot ha fallat un penal. És tan evident que a la dreta hi ha excedent i a l'esquerra mancances que, tot i recuperar l'esquema amb dos extrems, quan el Barça s'ha vist amb inferioritat Xavi ha preferit canviar Ansu i deixar buida aquesta banda. A Ez Abde, cedit a l'Osasuna, sí que li agrada l'esquerra.

Millor sense pilota

Amb un jugador menys es pot entendre que el Barça pugui passar a defensar-se. Però aquesta temporada l'equip s'ha d'explicar a partir de la solidesa al darrere. El partit de dijous al Bernabéu n'és una clara mostra. Xavi ha edificat, especialment als campionats estatals –a Europa els blaugranes segueixen estant per sota dels grans–, un bloc compacte defensivament. Però amb pilota encara queda molta feina per fer. Abans de l'expulsió d'Araujo el joc de l'equip ja no era gens pulcre, només ho ha sigut durant un petit període que ha acabat amb l'1-0. L'absència de Pedri es nota en excés. Es troben a faltar aquells temps en què el Barça atacava i es defensava amb la pilota. Ja queden molt endarrere. Tant, que Xavi era jugador. Aquest curs han guanyat 10 partits per la mínima.

Pablo Torre segueix sense jugar

L'expulsió ha condicionat els plans de Xavi, i sense Pedri –lesionat– ni Gavi –sancionat–, Pablo Torre tampoc ha tingut minuts contra el València. Segons ha pogut saber l'ARA, la seva poca presència s'explica per atributs vinculats a "l'exigència física, el ritme i la intensitat dels partits de primer nivell". No és que Torre defugi els compromisos defensius que implica el model de Xavi o estigui fora de forma, sinó que l'entrenador prefereix apostar per futbolistes més experimentats i amb més recorregut en el futbol professional com Kessie o, últimament i fruit de les lesions i sancions, Sergi Roberto. Contra el conjunt xe s'ha tornat a fer evident. Torre s'està esforçant per millorar en aquesta faceta.

stats