Barça
Esports 13/10/2021

Bartomeu es defensa a quatre dies de l'assemblea

L'expresident xifra en 225 l'impacte del covid-19, i no en 91 com apunta Laporta

2 min
Josep Maria Bartomeu, acompanyat del seu advocat, José Maria Fuster-Fabra, entrant a la Ciutat de la Justícia

BarcelonaA quatre dies d’una de les assemblees més importants de la història recent del Barça, on s’han d’aprovar uns comptes amb pèrdues milionàries de gairebé 500 milions, l’expresident Josep Maria Bartomeu va voler dir-hi la seva. En una carta -signada pels directius que el van acompanyar des del primer i fins a l’últim dia de mandat, entre el 2014 i el 2020-, qüestiona els criteris econòmics utilitzats per la due diligence a l’hora de valorar la seva tasca al capdavant del club. Per a Bartomeu l’impacte del covid-19 a les arques del Barça va ser de 225 milions -i no de 91, com defensa l’actual junta presidida per Joan Laporta-. També assenyala que bona part de les pèrdues de l’exercici anterior es deu a “provisions i deterioraments que la Lliga qualifica d’atípics” i afegeix que, al seu entendre, els resultats econòmics són responsabilitat exclusiva de la directiva que tanca l’exercici. Finalment, assegura que “en cap moment el club ha estat en risc ni de liquidació ni de dissolució”.

El document, que utilitza argumentacions tècniques i jurídiques per justificar cadascun dels punts, comença emparant-se en el reial decret 1162/2020 sobre com calcular l’impacte del covid en un club. Segons el text, la millor manera és comparar-ho amb el curs immediatament anterior a la pandèmia (2018/2019). Segons això, els ingressos del Camp Nou van caure en 187 milions, els comercials en 57, en l’apartat de media es va deixar d’ingressar 16 milions i 70 més per la impossibilitat de vendre jugadors. A aquests 330 hi resta els 105 de reducció de despeses -per exemple, el cost d’obrir el camp al públic en un dia de partit-, que també és menys dels 125 que calcula la junta de Laporta. El resultat són els 225 milions d’impacte de la pandèmia, segons els càlculs de Bartomeu.

Discrepància amb les pèrdues

La directiva actual no ha anunciat encara cap possible mesura penal contra Bartomeu i la seva junta, a l’espera del que determini el forensic que analitza la gestió de l’expresident. Però, després de la compareixença del CEO Ferran Reverter, que va qualificar de “negligent i improvisada” la tasca de Bartomeu al Camp Nou, va decidir explicar la seva versió dels fets. En la carta matisen els 263 milions aprovisionats per la junta, 79 dels quals corresponen a litigis i 24 a un impagament amb Nike que ja s’està negociant. Com posa l’accent en els 160 milions de pèrdues per deteriorament d’alguns jugadors. Una decisió “lícita però atípica”.

stats