BARÇA
Esports 30/06/2016

Bartomeu confirma la renovació imminent de Neymar i el fitxatge d'Umtiti per 25 milions

El president ha fet balanç a una temporada "difícil" que es tancarà amb 670 milions d'ingressos i un 7'8 de nota que els socis han posat a la gestió

Albert Llimós
5 min
Bartomeu ha fet balanç de la temporada

BarcelonaEl president del Barça, Josep Maria Bartomeu, ha fet balanç de la temporada aquest migdia a l'Auditori 1899 durant més de tres hores i mitja. En l'últim dia del curs 2016-17, el dirigent blaugrana ha abordat els grans temes d'actualitat del club, des de la parcel·la econòmica -ha anunciat 670 milions d'ingressos- a l'esportiva -ha assegurat la renovació imminent de Neymar i l'acord per Umtiti per 25 milions.

El president ha admès que ha estat una temporada "difícil" a nivell esportiu, i ha volgut recordar la figura de Johan Cruyff, un personatge bàsic perquè el Barça hagi arribat on es troba ara mateix a nivell futbolístic. Bartomeu ha avançat la nota que els socis han posat al club, en l'enquesta que fa anualment l'Observatori blaugrana: 7'8 de mitjana, tres dècimes per sota de la qualificació que va rebre la gestió fa un any.

Com a autocrítica, ha destacat el fet de no haver aconseguit cap títol a Europa, i ha admès que s'han comès errors en el cas Neymar, que ha acabat amb un acord amb la fiscalia i l'advocacia de l'estat en el qual el club ha estat condemnat per dos delictes fiscals. Un acord que implica un canvi en el cost del traspàs de Neymar, que segons Bartomeu, és de 19'1 milions més els 5'5 de multa que s'ha pagat. "Clar que el tornaria a fitxar d'aquesta manera", ha reiterat el president que ha desvetllat que 6 de cada 10 socis d'una enquesta feta pel club ha aprovat el pacte amb la fiscalia.

"Localment hi ha hagut molt rebombori, internacionalment no hi ha hagut cap senyal que la imatge del club hagi quedat afectada", ha dit el president, que ha evitat qualificar el pacte de victòria o derrota.

Neymar seguirà

"No hi ha hagut cap perill. Neymar no vol marxar del Barça, vol seguir. Per tant, no sé si avui, demà o demà passat confirmarem la renovació per a les properes cinc temporades. Mai ens ha dit 'vull marxar del Barça'. Els advocats estan acabant de tancar serrells de la renovació. Venim d'on venim, ho hem de fer amb molta cura", ha dit el president, que ha assegurat que el pare del jugador no ha fet cap "xantatge" al Barça en la negociació. "Qualsevol jugador del Barça podria cobrar més en un altre club", ha afegit.

Al vespre, de fet, el mateix jugador brasiler ha confirmat la notícia de la seva continuïtat al Barça amb un missatge a través del seu compte de Twitter.

Sobre el fitxatge d'Umtiti, ha admès que s'ha tancat l'acord amb l'Olympique de Lió per 25 milions fixes, sense variables, però ara "falta parlar amb el jugador i la revisió mèdica". En canvi, sobre un altre nom que s'associa al Barça, el del davanter del Palmeiras, Gabriel Jesús, no ha confirmat negociacions, però ha dit que és un "jugador diferent" que ha vist força vegades. El que sí ha fet és assegurar la continuïtat de Bravo, Arda, Ter Stegen i Mascherano, dir que no arribarà un segon central i que "costa marxar del Barça", en referència a Douglas, entre somriures. Sergi Samper sortirà a fora per "seguir creixent".

"Al gener no vam fitxar ningú per un tema de rati. Era impossible, el club no podia per l'article 67. El club tenia els diners però el club no es podia endeutar", ha dit Bartomeu en relació al fitxatge frustrat de Nolito, i ha assegurat que amb els 60 milions anuals per acudir al mercat es pot competir amb els altres clubs capdavanters.

Sobre la decisió de Leo Messi de deixar la selecció argentina, no s'ha volgut mullar: "És una decisió seva". Més contundent ha estat sobre el futur al Camp Nou del futbolista: "Segur que el renovarem. Tot i que li queden dos anys de contracte el volem molts anys més".

També ha sorgit durant la roda de premsa el cercle virtuós que va fer famós Joan Laporta el 2003, com a motor del canvi, en una junta directiva en la qual també hi formava part el mateix Bartomeu. "Quan dic caducat és que hi ha una evolució. No podem fiar el nostre creixement només en al futbol, de fet, ja no ho fem. Per això dic que el cercle virtuós està caducat", ha dit.

Fortalesa econòmica

El Barça tancarà l'exercici amb 670 milions d'ingressos, 62 més que l'any passat i 38 més dels que estaven pressupostats a principi de curs. Una xifra que permetrà reduir el deute fins als 280 milions, un fet que permetrà reduir el rati d'endeutament: "complirem amb el que fixen els estatus del club".

Per això, per la necessitat de fer seguir creixent els ingressos, el president ha dit que s'ha de deixar "de pensar en petit" i pensar globalment. En aquest sentit, ha destacat l'obertura de l'oficina a Nova York o el projecte Barça Universitas.

Bartomeu ha confirmat l'acord amb Nike, que garantirà "155 milions" per 10 anys. "Recuperem la gestió de les botigues, el 'licensing'", ha dit el màxim dirigent barcelonista, que també ha explicat que s'està treballant el patrocini per a la samarreta amb Qatar Airways i dues companyies més. En aquest sentit, ha explicat que no és un "fracàs" no tenir ja patrocinador, i el que va passar amb la companyia aèria abans de l'assemblea de l'octubre passat, quan no hi va haver la signatura d'un nou contracte. "Un cop vam guanyar vam pensar que teníem més possibilitats i obtenir millors condicions", ha dit.

"El Barça avui en dia lidera el món de l'esport", ha sentenciat Bartomeu, que s'ha referit a la proposta del president de la Comissió Econòmica, Carles Tusquets, que va deixar entreveure que una opció seria que el soci compri el seu seient del nou Camp Nou: "No és una proposta nova. La junta no considerem fer res amb el seients, els volem mantenir com està ara. Som un club popular".

Espai Barça i Espai d'Animació

Sobre l'Espai Barça ha dit que les converses amb l'Ajuntament de Barcelona van "bé", i que mantenen el llistó de 200 milions d'euros de deute per iniciar les obres. "Abans de final d'any hi hauria d'haver l'acord de la modificació del PGM", ha afegit.

També ha assegurat que els resultats al futbol base són bons, fins i tot del filial: "Vam fer un equip per mantenir-nos a Segona B i ara per pujar". Al bàsquet, en canvi, un cop ha marxat Xavi Pascual, cal replantejar el model apostant pels joves: han de pujar jugadors del planter. El president ha dit que el Madrid té més pressupost que els blaugranes, però que es podrà competir amb ells i la resta de grans clubs europeus. Un camí passa per "per portar jugadors NBA que volen venir a Europa". Rodrigo de la Fuente prendrà el relleu de Joan Creus a la direcció esportiva de la secció.

Bartomeu també ha dit que l'Espai d'Animació que ha d'entrar en funcionament el curs que ve ja està en marxa i que els grups d'animació ja s'hi estan apuntant. "No cal autorització dels Mossos", ha dit el president, que ha apuntat però que ho estan parlant amb el cos policial permanentment.

El Barça ha presentat recurs a la UEFA per la sanció de 150.000 euros per l'exhibició de les estelades en partits de Champions, i, si no prospera, s'acudirà al Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS).

Sobre l'acció de responsabilitat contra la junta de Joan Laporta, Bartomeu ha dit que no vol "que ningú pagui de la seva butxaca", un fet que els exdirectius ja saben: "Hi ha una companyia d'assegurances. M'agradaria rescabalar una part de les pèrdues sense fer mal a les persones".

Bartomeu s'ha referit també al fet que Dani Alves hagi aparegut en el llistat de morosos que ha fet públic Hisenda: "No em sorprèn. Sempre sortim els del Barça".

Sobre el cas de presumpte espionatge de Sandro Rosell a Jaume Roures ha dit que després de l'auditoria de KPMG "no s'ha trobat cap correu relacionat amb el tema".

Finalment, ha admès que es buscarà fer un partit d'homenatge al Dream Team, aprofitant els 25 anys de Wembley.

stats