BARÇA
Esports 26/03/2016

El barcelonisme s'acomiada de Johan Cruyff al Camp Nou

El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, ha inaugurat l'espai de condolences, que estarà obert fins dimarts, i per on hi han passat 15.158 persones aquest dissabte

Albert Llimós
3 min
Bartomeu i la comitiva blaugrana

BarcelonaEl barcelonisme ha començat a desfilar aquest dissabte per la zona de tribuna del Camp Nou per acomiadar Johan Cruyff, l'home que va canviar el club, primer com a jugador, i, sobretot, a la dècada dels 90 com a entrenador. 15.158 persones han passat finalment per l'estadi per dir adéu a Cruyff. A les 10 del matí, el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, ha inaugurat l'espai de condolences que el club ha organitzat. Amb ell, una nodrida representació institucional, amb altres directius i el director general, Ignacio Mestre, o el responsable d'esports professionals, Albert Soler.

El president blaugrana ha tingut unes paraules per recordar Cruyff, a qui ha qualificat de "mestre" que ha deixat un "llegat espectacular", una figura "moderna i inconformista" que va "revolucionar" el món del futbol i el Barça. Bartomeu ha remarcat que "d'acord amb la família" el memorial estarà obert fins dimarts perquè els barcelonistes puguin "retre l'últim homenatge" a Cruyff. Tot el que la gent deixi a l'esplanada del Camp Nou es lliurarà a la família. "El que avui en dia és el Barça és impossible d'entendre sense la figura del Johan Cruyff", ha conclòs el president.

Bartomeu i Puigdemont

Abans de les 10, un centenar de persones feien cua a l'esplanada del Camp Nou per iniciar el recorregut per la zona de tribuna, on una gran fotografia de Cruyff, custodiada amb la senyera i la bandera blaugrana, presidia l'espai per on els aficionats del Barça passaran durant quatre dies per acomiadar l'holandès. Minuts més tard, abans de dos quarts d'onze, ha arribat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha dit adéu a Cruyff al costat de Bartomeu. El president català ha remarcat que la figura de l'holandès "ultrapassa les fronteres del món del futbol", ja que va projectar "una mirada" de la qual s'ha d'"aprendre" de cara al futur. Cruyff va ser "una vida que va passar entre nosaltres per canviar-nos", ha sentenciat Puigdemont: "No tenim dret a oblidar-nos de les seves aportacions".

Laporta, emocionant en acomiadar Cruyff

Un dels més matiners ha estat l'expresident Joan Laporta, qui mantenia una estreta relació amb Cruyff. Just després de l'aparició de Puigdemont, Laporta i el seu equip de confiança, amb figures com Enric Masip o Jordi Casals, han desfilat pel memorial. L'expresident s'ha emocionat i se li han escapat llàgrimes quan estava davant de la gran fotografia de Cruyff. Mentre Laporta parlava i qualificava el '14' com a "genial", Bartomeu assentia amb el cap, a pocs metres d'ell, envoltat de les persones de confiança de l'expresident, i enraonava durant força estona amb Rafa Yuste, mà dreta de Laporta. Al final del parlament, tots dos han intercanviat unes breus paraules enmig de la multitud que s'aplegava a l'esplanada. S'ha parlat de l'homenatge que hi haurà dissabte, coincidint amb el clàssic contra el Reial Madrid.

En l'atenció als mitjans posterior, Laporta ha llançat un missatge contudent: "Els que no van valorar Cruyff, ara se n'adonen de la seva dimensió".

Exjugadors del Barça com Rexach, Bakero, Alfonseda o el pare de Xavi Hernàndez, acomiadant Cruyff

Qui també ha assistit al Camp Nou són els responsables de la Fundació Johan Cruyff. Pati Roura, representant de la Fundació, ha admès que són "moments durs", però que continuaran "amb la feina que el Johan va començar fa 20 anys", treballant pels nens amb discapacitats. "Segur que el Barça donarà una empenta a la fundació per tirar endavant", ha dit Roura.

També han acudit al Camp Nou exjugadors del club, la plantilla de bàsquet, el president de la Federació Catalana de Futbol, Andreu Subies, polítics com Joan Tardà o la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, i representants del Madrid i l'Espanyol. Constantin Galca ha definit Cruyff com l'home que "ha inventat el futbol modern". La delegació blanca l'han encapçalat Florentino Pérez i Emilio Butragueño. El president madridista ha dit que l'holandès és una figura de les que "perduren eternament": "Hi ha persones que no s'haurien de morir mai, i una d'elles és Johan Cruyff".

Florentino Pérez i Emilio Butragueño al memorial de Johan Cruyff

L'expresident de la Generalitat Artur Mas també ha parlat: "Cruyff va ser un mestre del futbol i un català per convicció, no va néixer aquí, però es va fer seu el país i el va defensar. Va ser un portador d'energia positiva".

stats