Mercat de fitxatges

Griezmann torna a l'Atlètic de Madrid en un tancament del mercat de fitxatges esbojarrat

El Barça tanca la rebaixa salarial d'Alba i Busquets, ven Ilaix i Emerson i pot inscriure tots els nous fitxatges

5 min
Antoine Griezmann, abans de començar al partit

BarcelonaDia de bojos a les oficines del Camp Nou amb el tancament del mercat de fitxatges, com sol passar. Si normalment era per tancar incorporacions, ara ha sigut per enllestir sortides. Si normalment el mercat es tancava a mitjanit, en aquesta ocasió la cosa ha anat més tard. A la 1 de la matinada encara s'estava pendent de veure si Antoine Griezmann marxava cedit a l'Atlètic de Madrid. Quan passaven 20 minuts de mitjanit tot semblava perdut, però el Chelsea va confirmar llavors que Saúl, jugador de l'Atlètic, era el seu nou reforç. Un moviment necessari per enllestir les dues operacions en les quals el Barça era protagonista. I en una nit sorprenent, finalment la documentació va entrar a temps per fer un triple moviment: Saúl al Chelsea, Griezmann a l'Atlètic i el davanter neerlandès Luuk de Jong al Barça.

Va ser un moviment en cadena a última hora. A les oficines del Barça, passada la 1 de la matinada, Mateu Alemany aplaudia per haver tancat unes operacions que permeten al Barça alliberar salaris. I millorar la situació econòmica, la gran prioritat de la directiva en aquest mercat de fitxatges. De fet, les operacions es van fer sempre prioritzant els diners, no pas la planificació esportiva. No es podia fer gaire cosa més, tal com va deixar el club la directiva de Josep Maria Bartomeu. Al final, doncs, Griezmann torna al club en què jugava. I com que Alemany va tancar alguna operació en què arriben diners, Koeman també tindrà un nou davanter, tal com volia.

Tot havia començat quan dimarts al matí el Barça havia proposat a l'Atlètic de Madrid un intercanvi entre Antoine Griezmann i João Félix, opció que va quedar descartada davant la negativa del club matalasser. En aquest intent de bescanvi frustrat hi havia implicat Jorge Mendes, el superagent de futbolistes que representa Félix i que, a part de tenir una bona relació amb el president Joan Laporta, no vol que el davanter portuguès passi un curs mancat d'oportunitats amb Cholo Simeone al conjunt matalasser. Al final del dia, doncs, el Barça va proposar aquesta cessió que els permetria alliberar encara més salari, ja que el club madrileny assumeix tot el sou del francès. La cessió és d'una temporada més una altra d'opcional i inclou una opció de compra obligatòria que oscil·la entre els 40 i els 50 milions d'euros, tot i que el club no va donar detalls d'aquestes xifres. L'Atlètic, però, necessitava alliberar massa salarial per pagar a Griezmann. Però just a les 12 de la nit la web on s'envia la documentació de nous fitxatges es va penjar, mentre el Chelsea no confirmava si havia tancat el fitxatge de Saúl. No va ser fins a la 1 de la matinada que la Lliga de Futbol va confirmar que tota la documentació havia arribat a temps.

El francès es va acomiadar a través de les xarxes socials dels aficionats culers. "M'acomiado agraint el vostre escalf. Ho he donat tot per aquesta samarreta, m'he implicat amb aquest gran club i me'n vaig trist per no haver pogut gaudir més amb vosaltres a les grades, però estic orgullós d'haver sigut un dels vostres", resava la nota que tancava amb un "Visca el Barça".

Luuk de Jong, nou davanter blaugrana

Malgrat que tocava vendre, el Barça també va fer mans i mànigues per intentar trobar una fórmula per portar a Ronald Koeman el davanter que demanava. Mateu Alemany va parlar amb diversos clubs, amb noms com el de l'uruguaià Edinson Cavani (Manchester United) damunt de la taula. Al final, es va optar per demanar la cessió del davanter centre holandès del Sevilla Luuk de Jong, amb qui Koeman ja havia treballat durant la seva etapa com a seleccionador dels Països Baixos. El neerlandès arribaria cedit per un curs sense compensació econòmica pel conjunt andalús. És un davanter de 31 anys que era suplent al Sevilla, després de veure com Julen Lopetegui apostava per En-Nesyri. Internacional amb els Països Baixos, ha jugat al PSV, el Twente, el Borussia Mönchengladbach alemany, el Newcastle anglès i el Sevilla.

Ilaix, al Leipzig a canvi de 16 milions

Abans de la bogeria nocturna, el Barça va confirmar el fitxatge d'Ilaix Moriba per l'RB Leipzig per 16 milions d'euros, més 6 milions d’euros en variables. A més, el club blaugrana es reserva el 10% d'una futura venda del jugador. Després de mesos complicats, ja que el futbolista no volia renovar i l'agència que el representa no facilitava les coses, el Barça ha pogut obtenir una bona operació econòmica venent un futbolista sorgit de La Masia que va participar en 18 partits oficials l'última temporada.

Emerson Royal, per la seva banda, va volar a Londres, on va tancar el seu fitxatge per ser nou futbolista del Tottenham Hotspur. El club anglès fitxa el lateral brasiler a canvi de 25 milions d'euros, finalment, sense variables. Emerson ha jugat tot just tres partits oficials amb el Barça, corresponents a aquest inici de temporada. L'últim curs i mig va jugar cedit al Betis, club amb el qual el Barça havia compartit l'operació per fitxar-lo del Brasil. El gener del 2019, Emerson va aterrar a la Lliga espanyola mitjançant una operació conjunta entre el club andalús i el Barça. Procedent de l’Atlético Mineiro, el cost del fitxatge va ser llavors de 12 milions, sis els va abonar l’entitat blaugrana i sis més van anar a càrrec del Betis. I aquest estiu l’arribada del lateral va suposar un import de 9 milions a pagar a l'entitat sevillana, en total 15 (9+6). A més, el Betis s'havia reservat un 20% d'una futura venda del futbolista i, per tant, li corresponen cinc dels 25 milions del traspàs al Tottenham.

Tot i que la il·lusió d'Emerson era jugar al Barça i se l'ha hagut de convèncer perquè acceptés marxar traspassat, des del club blaugrana admeten que ja des d'un primer moment es plantejaven la possibilitat de fer calaix amb el futbolista, atesa la situació econòmica de l'entitat. Amb la baixa del brasiler, el lateral dret queda en mans de Dest, Sergi Roberto i Mingueza, que avui mateix ha estat inscrit a la Lliga com a jugador del primer equip (fins ara tenia fitxa del filial).

Condicionat pels deutes heretats de l'anterior directiva, així com per una massa salarial desorbitada, el club també va fer oficial la rebaixa –que consisteix en perdonar un percentatge de varibles de fàcil compliment– i el diferiment salarial de dos capitans més, Jordi Alba i Sergio Busquets. Se sumen, així, a Gerard Piqué. D'aquesta manera, els gestors blaugranes poden posar ordre i tenir les condicions econòmiques que exigeix la Lliga per inscriure Kun Agüero, com va fer aquest dimarts a la nit. I, de pas, ampliar el límit respecte al fair play financer marcat per la patronal del futbol que presideix Javier Tebas. També van ser inscrits com a jugadors del primer equip Mingueza i Demir.

En canvi, no es va poder tancar la sortida de Pjanic. Amb Samuel Umtiti, davant la falta d'ofertes i de vies legals vàlides per rescindir el contracte del francès, passa el mateix. Tot i que sap que amb Koeman ho tindrà magre, tampoc vol deixar el club. Els dos, però, poden acabar retallant-se el salari. Riqui Puig, que ha rebut una proposta del Granada, també va decidir quedar-se. I Àlex Collado semblava a punt per sortir cedit aquesta temporada al Sheffield United de la Segona Divisió Anglesa amb una cessió sense opció de compra. Operació que va trencar-se en l'últim moment.

El club sí que es va despendre de Rey Manaj, davanter del filial que va fer la pretemporada amb el primer equip. L'albanès marxa cedit una temporada a l’Spezia a canvi de 300.000 euros. El conjunt italià es fa càrrec de la fitxa del jugador i es reserva una opció de compra no obligatòria de 2,7 milions d’euros. Amb tot, el club blaugrana tanca el mercat de fitxatges amb les altes de Memphis, Agüero, Eric García, Yussug (que havia d'arribar pel filial i puja al primer equip) i Luuk de Jong, i les baixes d'Ilaix, Griezmann, Emerson i Manaj, que se sumen a les de Junior, Todibo, Akieme, Aleñá, Trincão i Konrad.

El Madrid, sense Mbappé

El Reial Madrid, per la seva banda, va tancar l'últim dia del mercat de fitxatges sense Kylian Mbappé. Sí que ha incorporat el migcampista francès nascut a Angola del Rennes, Eduardo Camavinga. El club blanc va pagar, entre fixes i variables, cap a 40 milions d'euros pel traspàs del jove jugador de només 18 anys, considerat una de les grans promeses del futbol francès.

stats