Barça

Quan el Barça va estar a punt de fer fora la millor futbolista del món

El caràcter perfeccionista i impulsiu d'Aitana Bonmatí va provocar que durant l'etapa de Bartomeu algunes persones del club es plantegessin prescindir-ne

3 min
Aitana Bonmatí durant la gala del The Best seguida del seu representant, Cristian Martín.

BarcelonaDurant el mandat de Josep Maria Bartomeu va haver-hi persones al Barça que es van cansar del comportament d'Aitana Bonmatí i es van plantejar prescindir-ne. El caràcter perfeccionista i impulsiu de la reconfirmada millor futbolista del món aquest dilluns amb el The Best, que se suma a la Pilota d'Or, no és fàcil de gestionar per a ella mateixa, com ha explicat la de Sant Pere de Ribes diverses vegades. Així que no és d'estranyar que també hagi comportat incomoditats en algunes persones que han conviscut gairebé cada dia amb la jugadora a l'entitat. Els genis no acostumen a tenir maneres de ser senzilles.

"Quan va començar al primer equip (ho va fer el 2016) hi havia gent al club que la volia fer fora perquè no volia permetre els desaires que feia quan no jugava o la canviaven", explica a l'ARA una persona que va viure de primera mà aquelles situacions. Aleshores, l'Aitana encara no era l'Aitana que coneixem ara des del punt de vista futbolístic. Era un dels talents predestinats a fer història al Barça, però havia de créixer en el terreny de joc i mediàticament vivia a l'ombra d'altres jugadores, sobretot Alexia Putellas, quatre anys més gran que ella. Això obria ferides a la ment d'Aitana, que la futbolista intentava curar a còpia de potenciar el seu perfeccionisme en els entrenaments i els partits amb l'objectiu de millorar el seu rendiment. Tenia (i té) una fam desbordada, com molt probablement tornarà a demostrar en el duel davant el Reial Madrid de les semifinals de la Supercopa d'Espanya que es disputarà aquest dimecres (19 h, TV3).

Lluís Cortés va estar a punt de fer-la fora d'un entrenament

El problema és que aquest mateix perfeccionisme també pot portar a perdre les formes quan no surten les coses com un pretén, quan els del teu voltant no fan el que esperes. Un exemple d'aquest comportament d'Aitana el va explicar Lluís Cortés, que va ser el seu entrenador durant dos anys i mig al Barça. "En un entrenament de la setmana prèvia a la final de la Champions League [del 2019 davant l'Olympique de Lió], els tècnics vam repartir petos a les jugadores i cap va ser per a Aitana. Encara no volíem donar l'alineació a les futbolistes, però l'Aitana va interpretar que ella no jugaria de titular i va agafar un emprenyament increïble. Aquell va ser un dels pocs dies que vam estar a punt de fer-la fora d'un entrenament. Va haver-hi molta tensió", va relatar a SER Catalunya l'actual seleccionador de l'Aràbia Saudita. Aitana va acabar jugant d'inici amb 21 anys aquella final que el Barça va perdre per 4-1.

La millora de la seva imatge pública

Durant el temps al primer equip del Barça, Aitana no només ha evolucionat futbolísticament i psicològicament. Entre la posada en escena del seu discurs d'agraïment del premi The Best (fet en català, castellà i anglès) i les seves declaracions públiques d'anys anteriors hi ha una clara millora. El seu representant, Cristian Martín, ha treballat molt la faceta comunicativa d'Aitana, conscient que per convertir-se en una icona en el món del futbol no n'hi ha prou amb allò que fas en el terreny de joc.

Que l'hi preguntin a Caroline Graham Hansen, que als premis The Best va tornar a ser ignorada malgrat les seves excel·lents prestacions. Aitana sempre ha deixat clar que ella vol tenir un paper significatiu en el canvi social que està provocant el creixement del futbol femení i, per aconseguir-ho, s'ha anat dotant d'eines que li faltaven. "Em sento orgullosa de formar part d'aquesta generació de dones que estem canviant el món", va sentenciar durant el seu discurs a l'escenari de l'auditori Eventim Apollo de Londres.

Però que els premis individuals i grupals hagin posat el focus del futbol mundial sobre ella no ha canviat els seus costums en el temps lliure. Segueix anant amb els seus amics a prendre alguna cosa a la plaça Marcer de Sant Pere de Ribes o aprofita l'aturada nadalenca per marxar amb el seu cercle de confiança a una casa rural de la Vall d'en Bas. "Tot és com ahir, aquí el temps no passa", va escriure en el seu Instagram el 30 de desembre en un post que anava acompanyat de fotografies dels últims dies del 2023. Una de les visites que va fer va ser al restaurant Manlleuet de la plaça Fra Bernardí de Manlleu, on la fama encara li va permetre prendre alguna cosa tranquil·lament.

Mentrestant, el seu entorn professional es va poblant de gent nova. Els últims a arribar han estat els integrants de Tiffon Assessors, un despatx d'advocats barceloní especialitzat en dret laboral que s'està encarregant de la representació legal i d'imatge d'Aitana. I també es va poblant la cartera de marques que es vinculen amb la futbolista. Una de les últimes és Bimbo, també patrocinador del Barça femení.

stats