Barça
Esports 21/11/2023

El Barça farà servir els 'diners' de Gavi per fitxar un migcampista

Quan un jugador es lesiona de gravetat, la Lliga permet destinar un 80% del seu cost salarial per buscar-li un recanvi

3 min
Els metges de la selecció espanyola, atenent Gavi després de lesionar-se contra Geòrgia

BarcelonaLa baixa de Gavi ha suposat un cop molt dur per al Barça, a tots els nivells. L'equip perd fins a la temporada vinent un dels jugadors de referència al mig del camp, que imprimia caràcter i competitivitat malgrat tenir només 19 anys. Però, sobretot, la seva absència obliga a modificar la planificació esportiva i canviar l'ordre de prioritats en aquest mercat d'hivern. Si fins ara es buscava la fórmula per inscriure Vitor Roque, l'arribada del brasiler ha passat a ser secundària: Xavi necessita una peça al mig del camp i el club ja ha començat a engegar la maquinària per aconseguir-la.

Tothom sap els problemes que té el Barça amb el fair play financer de la Lliga i és conscient que el club continua excedit i, per tant, no pot fitxar jugadors amb normalitat. La mateixa norma del control econòmic, a l'article 77, estableix que en cas d'una lesió de llarga duració el club afectat –encara que estigui excedit– pot utilitzar el 80% del cost esportiu a trobar-li un recanvi. És una de les regles que s'han modificat lleugerament en la darrera actualització del límit salarial. Fins ara calia confirmar la baixa per cinc mesos. Ara són quatre. I, un cop passat aquest temps, si el jugador que ha estat de baixa es recupera, pot jugar amb el seu recanvi fins al final de la temporada –que un torni al terreny de joc no implica que l'altre hagi de marxar-ne.

Ara bé, el cas de Gavi era particular perquè no estava inscrit a la Lliga per la via ordinària, sinó que tenia un lloc a la primera plantilla gràcies a una resolució judicial, que va donar provisionalment la raó al Barça en un litigi amb la patronal. Així i tot, el Barça està cobert i podrà utilitzar aquesta excepció per trobar-li un recanvi: "Malgrat que estigui inscrit per ordre judicial, ho està a tots els efectes i, per tant, se li pot aplicar l'article 77", apunten a l'ARA fonts oficials de la Lliga.

El Barça té uns 3 milions d'euros per trobar-li un recanvi

Com que Gavi és un futbolista procedent del filial, no té cap mena d'amortització. Això vol dir que el seu cost esportiu és exclusivament el seu salari, que s'acosta als 4 milions d'euros nets fins al final de la temporada. Per tant, al Barça se li generen automàticament poc més de 3 milions d'euros que pot destinar a un recanvi. Seria el salari d'un jugador de primer nivell que arribés a mitja temporada en condició de cedit. El Barça té un mes, a partir de la lesió, per notificar a la Lliga que s'acull a l'article 77. I no és obligatori esperar fins a la finestra de fitxatges d'hivern: pot fer-ho quan ho consideri oportú. A partir d'aquí, tot és qüestió de buscar al mercat i trobar la peça necessària.

Ara el gran dubte és: ¿cal un interior o és preferible un pivot? De moment és massa aviat per respondre a aquesta pregunta. D'entrada, Xavi és més partidari de buscar algú que faci la funció de pivot. Escarmentat pel que ha passat amb la lesió de Frenkie de Jong i el poc rendiment que ha donat Oriol Romeu quan l'ha intentat substituir, el tècnic s'inclina d'entrada pel perfil defensiu. De totes maneres, i conscient que amb la baixa de Gavi es farà gairebé impossible que Vitor Roque aterri aquest hivern, Xavi no veu amb mals ulls incorporar un jugador que tingui un perfil més ofensiu i pugui contribuir, des del mig del camp, en el rol d'assistent o fins i tot de golejador.

El Barça rebrà uns 3,5 milions d'indemnització de la FIFA

A l'espera de l'operació, que determinarà amb més exactitud el període de baixa de Gavi, el Barça rebrà addicionalment de la FIFA 20.548 euros diaris en concepte d'indemnització. La normativa s'aplica per a les lesions de llarga durada a partir de les quatre setmanes des que el jugador s'ha fet mal, i fins a un màxim de 7,5 milions (365 dies). D'aquesta manera, el club blaugrana començarà a cobrar a partir del 16 de desembre i acabarà ingressant uns 3,5 milions. Una xifra notable que no compensa tot el que perd l'equip sense el migcampista andalús.

stats