Champions League

El Barça espanta a temps els fantasmes alemanys

El conjunt blaugrana remunta per emportar-se el triomf per 1-3 a Frankfurt després d'una primera part dolenta

Mariona celebra el seu gol davant l'Eintracht Frankfurt.

BarcelonaEls dos pitjors partits de l'era Jonatan Giráldez van ser a terres alemanyes. El 30 d'abril del 2022 el Barça va caure per 2-0 davant el Wolfsburg, i el 7 de desembre del mateix any el Bayern Munic es va imposar per 3-1 a les blaugranes. Aquests eren els últims precedents germànics d'un Barça que aquesta vegada s'ha emportat una advertència davant el segon equip amb més Champions League de la història, malgrat que ara feia set anys que no la disputava. L'Eintracht Frankfurt en té quatre, el doble que el conjunt català. L'equip liderat per Aitana Bonmatí ha aconseguit l'enèsim triomf, per 1-3, després d'una primera part dolenta en un imponent Frankfurt Stadium amb més de 16.000 espectadors sorollosos que ja van demostrar de què són capaços quan el seu equip masculí va visitar el Camp Nou el 2022.

El Barça, juntament amb l'Olympique de Lió i el Chelsea, era un dels equips europeus que pràcticament no havien mostrat febleses en aquest inici de curs. Fins avui. La setmana més complicada del conjunt blaugrana ha finalitzat amb una imatge inesperada en el primer temps que serveix d'avís per a quan arribin els moments transcendents, amb el bon temps. Les dues manetes al Benfica i al Reial Madrid s'han trobat amb la valentia i la lluita del cinquè classificat (empatat a punts amb el tercer) de la lliga alemanya. Les baixes d'Alexia Putellas, Irene Paredes i Fridolina Rölfo s'han notat fins que l'equip ha reaccionat, després del descans.

L'únic canvi que ha fet Giráldez a l'onze titular respecte al clàssic ha estat l'entrada de Sandra Paños per Cata Coll –baixa per una gastroenteritis vírica– a la porteria. El Barça ha sortit a jugar davant l'ambient intimidatori del Frankfurt Stadium, que ha xiulat les blaugranes gairebé cada vegada que han tocat la pilota. Mitjançant la possessió, l'equip català ha intentat domesticar els ànims locals, que s'han mantingut gràcies a diverses pèrdues blaugranes al mig del camp. A més, les bandes del Barça, que van ser decisives en el clàssic, no han donat símptomes d'existència durant el primer temps. Així, la gran ocasió de gol ha arribat mitjançant una jugada personal de Mariona pel centre de l'atac que ha acabat amb facilitat a les mans de Stina Johannes.

El moment de les locals ha arribat quan ja semblava que res mouria l'empat a zero abans del descans. Primer Nicole Anyomi ha estat a punt de sorprendre Paños amb un xut amb poc angle i a continuació Laura Freigang ha rematat de cap sense oposició una pilota que s'ha colat per sota les cames de la portera alacantina. El Barça no anava per darrere en el marcador des del juny, a la final de la Champions League davant el Wolfsburg. Però Giráldez ha fet un canvi tàctic al descans que ha revolucionat el partit. Salma Paralluelo ha passat a ser la davantera centre i Mariona s'ha mogut a la banda esquerra. La modificació ha donat resultats ràpidament: Ona Batlle per fi ha trobat una autopista i Salma ha rematat des de l'àrea petita per empatar el partit.

Precisament Mariona, l'altra protagonista dels moviments tàctics de Giráldez, ha fet l'1-2 al minut 59 a l'aprofitar una jugada embolicada després d'un córner. En menys d'un quart d'hora la situació havia canviat radicalment. I encara ho ha fet més quan Salma ha ajustat la pilota al pal dret perquè no hi arribés Johannes i ha pogut fer el tercer. A partir d'aleshores les jugadores del Barça, superats els moments incòmodes, s'han tornat a sentir les reines d'Europa. Aquest triomf és tres quarts de classificació per als quarts de final de la Champions League, perquè el Barça difícilment tornarà a tenir un enfrontament tan complex en aquesta fase de grups.

• Eintracht Frankfurt: Johannes; Wolter, Kleinherne, Doorsoun, Hanshaw; Tanja Pawollek, Reuteler (Gräwe, 71'), Dunst; Nicole Anyomi, Laura Freigang, Prasnikar. Entrenador: Nikolaos Arnautis.
  • Barça: Paños; Bronze (Torrejón, 79'), Engen, Mapi León, Ona Batlle (Lucía Corrales, 87'); Walsh, Aitana, Patri Guijarro; Graham Hansen (Brugts, 74'), Mariona (Clàudia Pina, 79') i Salma Paralluelo (Vicky López, 87'). Entrenador: Jonatan Giráldez.
  • Gols: 1-0 Laura Freigang (42'), 1-1 Salma Paralluelo (48'), 1-2 Mariona Caldentey (59'), 1-3 Salma Paralluelo (62').
  • Àrbitra: Jana Adámková. República Txeca.
  • Targetes grogues: Mariona Caldentey (67'), Ona Batlle (68').