Barça

El Barça encara deu diners a set clubs diferents pel fitxatge de Lewandowski

El club blaugrana ha de pagar, a curt termini, 90 milions d'euros per altes, mentre que n'ha de rebre 50 en condició de vendes i cessions

3 min
Joan Laporta i Robert Lewandowski durant la presentació del nou jugador blaugrana.

BarcelonaEl Barça deu a altres clubs 89.424.000 euros, gairebé 90 milions, a curt termini –inferior a 12 mesos– per futbolistes fitxats les últimes temporades. Una quantitat a la qual cal afegir gairebé 118 milions d'euros si s'amplia la mirada i s'observa el deute a llarg termini –a partir de 12 mesos i un dia–. Alhora, l'entitat blaugrana té pendent de cobrar per jugadors traspassats o cedits els últims cursos una xifra lleugerament superior als 49 milions d'euros a curt termini i 40 milions més a llarg termini. En total i de forma sintètica, la diferència entre incorporacions i vendes pendents de satisfer corresponent a l'última temporada (2022-23) és d'aproximadament 117 milions d'euros. Per obtenir aquesta informació, l'ARA ha tingut accés a l'última auditoria econòmica del club que ha fet l'empresa Grant Thornton.

El gruix del deute correspon al mandat de l'actual president, Joan Laporta. Pel que fa a la resta, l'entitat encara deu un bon pessic per Frenkie de Jong, fitxat per Josep Maria Bartomeu el gener del 2019 a canvi de 86 milions d'euros, dels quals el Barça encara en deu 16 a l'Ajax a curt termini. Pel que fa a la resta d'operacions fetes durant la presidència de Bartomeu, encara es deuen petites quantitats per Nélson Semedo, Neto Murara –que va arribar procedent del València en transacció per quadrar comptes a partir d'un intercanvi amb Jasper Cillessen–, Jean-Claire Todibo, Emerson Royal, Júnior Firpo i Miralem Pjanic. Pel que fa al migcampista bosnià, es deuen diners a fins a quatre clubs diferents, amb relació als drets de formació i acords percentuals entre entitats amb relació a clàusules de futures vendes.

Raphinha és per qui es deuen més diners

Ja sota la presidència de Laporta, el gruix d'aquesta partida de deutes l'encapçala Raphinha. El futbolista va fitxar pel Barça quan estava representat per Deco, abans que l'exjugador blaugrana es desvinculés de la seva agència per poder exercir com a director esportiu. Per l'extrem brasiler encara es deuen 24 milions a curt termini i 38 més a llarg al Leeds United, d'on va arribar procedent l'estiu del 2022. A banda d'altres petites quantitats a clubs anteriors de Raphinha, com l'Sporting Club de Portugal, el Vitória Sport Clube portuguès o l'Stade Rennais francès. En el cas del Leeds, el Barça encara li deu tants diners que l'entitat anglesa va factoritzar el seu dret a cobrar mitjançant una entitat financera. Això vol dir, bàsicament, que és un banc qui avança l'import a canvi d'uns interessos.

Els deutes del Barça amb entitats esportives per fitxatges de jugadors.
Els deutes d'entitats esportives amb el Barça per fitxatges o cessions de jugadors.

Va ser precisament l'estiu del 2022 quan el Barça va reforçar substancialment la plantilla a cop de palanca, fet que explica que encara es deguin quantitats tan elevades a altres clubs. De fet, a causa de la delicada situació econòmica de l'entitat, demanar pagar a terminis no és una pràctica estranya als despatxos blaugranes els últims anys. Tot i que també hi ha deutes importants que venen d'abans d'aquest estiu. Per Ferran Torres, fitxat del Manchester City a canvi de 55 milions d'euros fixos el gener del 2022, encara es deuen 13 milions d'euros a curt termini i 26 a llarg.

Per Robert Lewandowski, que va costar 45 milions fixos també l'estiu del 2022, encara s'han d'abonar a curt termini 10 milions al Bayern Munic i 21 més a llarg termini. De fet, pel polonès s'han de fer petits pagaments a sis clubs més a banda del bavarès: al Borussia Dortmund i als polonesos Legia de Varsòvia, Lech Poznan, Delta de Varsòvia, el Znicz Pruszków i el MKS de Varsòvia. Per Jules Kounde es deuen 36 milions d'euros, la majoria dels quals aniran a parar al Sevilla.

El Barça encara ha de percebre un bon pessic per Trincão

Pel que fa als deutes que el Barça té pendents de cobrar d'altres clubs, la quantitat més elevada correspon a Francisco Trincão. El Barça encara ha de percebre uns 13 milions d'euros pel portuguès entre deutes a curt i llarg termini. La llista la continua Griezmann, ja que l'Atlètic de Madrid deu encara prop de 9 milions d'euros a l'entitat blaugrana que ha de satisfer a curt termini.

stats