FUTBOL
Esports 01/02/2019

El tècnic català Félix Sánchez, campió de la Copa de l'Àsia de futbol amb Qatar

Primer títol d'aquesta selecció, que ha derrotat els japonesos a la final

Toni Padilla
3 min
Félix Sánchez, abans de la final saludant al tècnic japonès

BarcelonaQuan els jugadors de Qatar celebraven el seu segon gol, els van començar a caure sabates i sandàlies a sobre. A la cultura àrab tirar una sabata és un gest despectiu, una forma d’ofendre els enemics. I, en aquest cas, de fer mal a uns jugadors que estaven fent història. Qatar estava imposant-se per 0-2 als Emirats Àrabs Units a la semifinal de la Copa d’Àsia de futbol, organitzada precisament pels Emirats Àrabs Units. És a dir, dos estats que no mantenen relacions diplomàtiques, cara a cara en un terreny de joc, amb Qatar triomfant sense aficionats propis en unes grades plenes de seguidors rivals. “Poder guanyar aquí, en aquestes condicions, demostra que aquest equip té molt de caràcter”, deia orgullós després de la semifinal, que va acabar amb una golejada dels qatarians per 0-4, el barceloní Félix Sánchez, seleccionador de Qatar.

L’entrenador català va fer història ahir al proclamar-se campió de la Copa d’Àsia de futbol amb la selecció de Qatar. A tres anys del Mundial del 2022, en què serà la seu, Qatar va guanyar per primer cop la Copa després de derrotar el Japó a la final per 1-3. Altre cop l’afició local dels Emirats Àrabs va animar el rival de Qatar, però va servir de poc. Qatar va endur-se el títol després de guanyar tots els partits de la fase final, amb 19 gols en 7 partits i amb només un en contra, precisament el del japonès Minamino a la final. A més, el davanter Almoez Ali va fer història al convertir-se en el màxim golejador del torneig amb rècord de gols marcats (9). Una de les dianes, la que significava l’1 a 0 a la final, de xilena. Un gol preciós del jove davanter nascut al Sudan però format a Qatar, on va trobar en el futbol una forma de canviar la vida de la seva família. I tot amb talent format al Barça a la banqueta.

Qatar, celebrant el segon gol a la final

Félix Sánchez va fer-se càrrec de la selecció absoluta de Qatar l’any 2017, després de molts anys treballant a l’acadèmia Aspire, el projecte creat a Qatar amb molts tècnics catalans per potenciar el futbol local. Germà de Fran Sánchez, fins fa poc tècnic del primer equip del Barça femení, va ser reclutat el 2015 per l’acadèmia Aspire, concretament per Josep Colomer, l’home que va endur-se molts tècnics del Barça per potenciar aquest projecte. L’acadèmia Aspire, fundada el 2004, va treballar amb tècnics i empresaris com Sandro Rosell en el passat, assessor en la creació de projectes com Aspire Dreams, un projecte que reclutava joves talents arreu del món i els oferia el passaport de Qatar si hi anaven a viure. Altres projectes han estat comprar clubs europeus com l’Eupen belga o la Cultural Lleonesa per fer-hi jugar futbolistes. Ja des del seu inici, Aspire va trucar a la porta de tècnics que havien treballat a La Masia per importar el seu estil i va fitxar entrenadors com Sánchez. Els va oferir un bon sou a canvi de donar una personalitat futbolística a una terra amb menys habitants que la major part de països veïns. Nacionalitzant jugadors nascuts a Portugal, França, Algèria o l’Iraq, i cuidant joves des que tenen sis anys, Qatar finalment ha tocat el cel. Ja havia anat avisant del seu potencial durant els últims mesos, imposant-se en amistosos a seleccions com Suïssa o l’Equador.

Sánchez va dirigir equips de les categories inferiors de la Federació de Qatar, i va guanyar la Copa d’Àsia sub-19 fa uns anys. Quan va arribar al primer equip qatarià, Sánchez va treballar amb Xavi Hernàndez en la preparació del torneig, aprofitant que el vallesà juga a Qatar i treballa per Aspire. De fet, Xavi va pronosticar al desembre que la final seria Qatar-Japó, i que guanyaria la selecció del Golf Pèrsic. No va fallar. Amb una selecció molt jove, Qatar viurà un nou repte al juny, quan, juntament amb el Japó, serà una de les dues seleccions convidades a jugar la Copa Amèrica de futbol al Brasil.

stats