Futbol

Els àrbitres espanyols, oberts per primer cop a aixecar el secret del VAR

La proximitat de les eleccions a la RFEF, clau en aquest gest que prepara el CTA

3 min
La sala del VAR durant l'Athletic-València.

SabadellL’arbitratge espanyol continua la seva particular travessia pel desert. Des de l’inici de la temporada 2022-23, els problemes extraesportius han format part del dia a dia del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA): el cas Negreira, el conflicte laboral amb els àrbitres de VAR o el foc creuat amb Xavier Estrada Fernández han generat molta inestabilitat al col·lectiu. Aquesta situació s’ha agreujat per les constants polèmiques al camp de joc, a la sala VOR i fins i tot a la sala d’operacions.

L'última jornada de Lliga es recordarà com una de les més fluixes en molts anys. Ha deixat en evidència el pobre bagatge del cos específic de VAR, que aquest any compta amb només tres efectius: Jaime Latre, que ja hi era la temporada passada; Del Cerro Grande, retirat de la gespa, i Prieto Iglesias, el primer àrbitre que aconsegueix un ascens des de la sala VOR. El president del CTA, Luis Medina Cantalejo, treu foc pels queixals quan veu que les polèmiques se li amunteguen i el temps s’esgota, perquè les eleccions a la RFEF s'acosten.

La RFEF vol obrir les portes del búnquer arbitral

El dirigent sevillà sempre s’ha mostrat inflexible a l’hora d’obrir les portes del CTA. És reticent que els àudios del VAR es facin públics i tampoc accepta que els col·legiats atenguin els mitjans. "Sha de preservar la seguretat de l’àrbitre perquè no se’ls ataqui o se’ls recriminin errors”, argumenta.

L'immobilisme de Medina Cantalejo contrasta amb la intenció de la RFEF, que vol insuflar transparència per generar sensació de canvi i considera que la polseguera arbitral no ajuda a calmar l'ànim, més encès que mai després de l’huracà Rubiales. Un dels objectius de l’equip interí de Pedro Rocha, actual president de la RFEF, és obrir les portes del búnquer de Las Rozas. I oferir als clubs la possibilitat d'escoltar els diàlegs entre col·legiats i la sala VOR és un bon primer pas.

Medina Cantalejo en una roda de premsa a la seu de la Federació Espanyola de Futbol.

En aquest context, a Medina no li queda més remei que cedir a la voluntat de la RFEF per intentar renovar el càrrec al CTA. Cal recordar que el responsable dels àrbitres és escollit a dit pel president de la Federació Espanyola i l’andalús vol guanyar-se el lloc si el pròxim president és continuista.

El àudios del VAR per mitigar la polèmica

És per això que el CTA està disposat a publicar els àudios del VAR de les jugades més destacades del cap de setmana, seguint l'exemple de la Premier League anglesa, la Serie A italiana i la Ligue 1 francesa. Segons algunes fonts, la mesura no seria immediata i fins i tot podria no aplicar-se encara aquesta temporada.

La International Board prohibeix taxativament que la comunicació entre els col·legiats i la sala VOR sigui pública en temps real mentre es juguin els partits, perquè creu que "pot generar un entorn insegur per als àrbitres", però sí que deixa en mans de les federacions estatals la possibilitat d'emetre les gravacions al final. Sens dubte, la mesura tindria molt bona acollida entre els clubs, que històricament han demanat comunicació al col·lectiu arbitral.

Tot plegat està a punt de comportar que el CTA, sempre tancat a aixecar el secret del VAR, faci una transició forçada –però més necessària que mai– que l’obligarà a sortir de la zona de confort per tractar públicament certes polèmiques que avui es gestionen de portes endins. Els àudios del VAR seran la primera escletxa de llum d’un estament que es sentia còmode en la foscor.

stats