Barça

Ansu Fati i la gestió de la por

L'atacant, que segueix sense jugar amb Espanya, està físicament "estabilitzat", però necessita recuperar la confiança

4 min
Ansu Fati durant un entrenament amb la selecció espanyola

BarcelonaQuan el seleccionador espanyol Luis Enrique parla del grup de jugadors que dirigeix, sovint ho fa referint-s'hi com a "els meus". És una manera de fer que casa amb el tarannà de l'asturià i que ajuda a convertir en una pinya un grup de futbolistes que durant bona part de la temporada juguen en clubs diferents. El seleccionador espanyol és el primer que surt a defensar-los davant la premsa. Abans de la passada Eurocopa, ho va haver de fer sovint davant les crítiques que rebia Álvaro Morata. Fa només uns dies ho ha fet amb el blaugrana Eric Garcia: "És un jugador meravellós. Ell sap que si veiés dos o tres jugadors millors que ell, els faria passar per davant seu. Però no és així i estic satisfet amb el seu rendiment. L'Eric és un dels meus".

Dins del cercle de protecció que crea Luis Enrique, l'exentrenador blaugrana està cuidant especialment d'Ansu Fati. Després d'una temporada marcada per lesions, recaigudes i una darrera recuperació que es va allargar gairebé dos mesos més del previst, el tècnic ha tornat a convocar-lo. No és per una necessitat esportiva de present, sinó per cuidar, mimar i integrar el davanter amb el grup abans de la disputa del pròxim Mundial, que se celebrarà a finals d'any a Qatar. "Amb ell s'ha de tenir molt de tacte i molta tranquil·litat. Aquesta convocatòria és un premi perquè torni a estar amb nosaltres. S'ha d'anar a poc a poc, no hi ha cap pressa. El seu nivell està fora de qualsevol dubte", va dir dimecres Luis Enrique.

El tècnic va fer aquestes declaracions després que Ansu quedés fora dels duels contra Portugal i la República Txeca i abans del partit d'aquest dijous contra Suïssa. Davant el conjunt helvètic va sortir a escalfar-se ja al descans, però, finalment, en un partit en què Espanya va acabar patint, el 10 blaugrana tampoc va disputar cap minut. Fonts del Barça consultades per l'ARA destaquen la prudència de Luis Enrique. "No és ximple", diuen. L'asturià no vol que Ansu pateixi nous contratemps físics sota la seva direcció. El tècnic és conscient que, malgrat que el jugador està físicament "estabilitzat" i ja va rebre l'alta abans dels darrers partits del curs amb el Barça, ha de recuperar la confiança. "Ansu encara no ha sigut titular amb el seu club. Cal paciència", va defensar, fa uns dies, el tècnic.

Una qüestió mental

Des de Sant Joan Despí consideren que la perla blaugrana ha de superar la por, però això ja depèn, en gran part, del mateix futbolista. Després d'un tractament conservador a cavall entre Madrid i Barcelona que va sobrepassar els terminis previstos de recuperació, Ansu "està llest" per competir. Però per tornar a mostrar-se explosiu i jugar de manera desacomplexada ha de recuperar la confiança després de tots els problemes físics que ha tingut. "La por està present en l'esport. En els esportistes que han patit lesions és normal experimentar sensacions de temor: por a tornar a lesionar-se, por a defraudar si no s'aconsegueix un rendiment òptim...", apunta Teresa Álvarez, exjugadora professional de voleibol internacional amb la selecció espanyola i psicòloga especialitzada en el rendiment esportiu.

Álvarez remarca que "els pensaments i les emocions estan directament relacionats amb el cos". És a dir, que la "preparació mental és determinant, no només quan un es lesiona, sinó al llarg de la seva carrera". En aquest sentit, l'experta afirma que si a Ansu li fa por caure lesionat, això genera "una espiral de tensió que, en conseqüència, pot derivar en una nova lesió i afecta directament el rendiment del futbolista". Álvarez també es dedica a assessorar personalment esportistes, i explica que perquè el futbolista pugui recuperar la confiança ha de desenvolupar eines com "aprendre a relaxar-se en situacions d'estrès, treballar en el control dels pensaments disfuncionals derivats de la por i tenir un diàleg intern focalitzat en factors positius".

"És determinant que un esportista aprengui com funcionen la seva ment i el seu cos, això l'ajuda a conèixer-se i a confiar més en un mateix", afegeix. Tant en el tram final de temporada al Barça com ara amb Espanya, la paciència i el suport són constants per ajudar Ansu a recuperar el seu nivell. "Dissenyar un programa de metes assolibles i progressives ajudarà l'esportista a fomentar la seva motivació i, per tant, la seva confiança", conclou l'experta. Els tres partits que ha jugat fins ara Espanya han sigut amb finals exigents, un escenari delicat per a un Ansu que encara no té plena confiança.

En una entrevista a l'ARA, l'exblaugrana Oriol Romeu, que als 22 anys s'havia sotmès ja a tres operacions al genoll dret –una de lligaments i dues de meniscs–, explicava com va recuperar la confiança. "A mi m’agrada bastant llegir. Hi ha un psicòleg esportiu, Terry Orlick, que té un llibre que es diu Entrenamiento mental que t’ajuda a imaginar-te entrenaments o situacions de partit i, d'alguna manera, continues connectat mentalment. Me’l va recomanar Joaquín Valdés, el psicòleg que treballa amb Luis Enrique. I el tema físic, al tractar-se del genoll, és un assaig-error: he arribat fins aquí amb la cama, no ha passat res, doncs ho puc tornar a fer. Anar recuperant la confiança".

stats