Bàsquet - Eurolliga

El futur incert del Barça de bàsquet l'endemà de la decepció a l'Eurolliga

La reducció pressupostària més gran de la història de la secció condiciona la planificació

4 min
Roger Grimau, després de la derrota de dimecres

BarcelonaDesprés de ser protagonista de les últimes tres final fours, el Barça veurà el desenllaç de l'Eurolliga a través de la televisió. Tot i fer una temporada regular per sobre de les expectatives internes, l'equip blaugrana va ser eliminat dimecres per un Olympiacos més madur. "És dur mirar el futur, però no hi ha més remei que intentar buscar la nostra millor versió per al final de la temporada", reconeix Roger Grimau, un entrenador que viu cada derrota amb el mateix patiment que el més culer dels aficionats. Quan es va fer càrrec de la banqueta blaugrana, el tècnic va seguir el consell del seu cercle de confiança per aïllar-se de l'entorn i allunyar-se de les opinions tant dels mitjans de comunicació com de les xarxes socials.

Tot i que el Barça va tenir múscul econòmic per pagar la clàusula de jugadors com Darío Brizuela i Joel Parra, Grimau ha patit les retallades de pressupost d'una secció que va viure per sobre de les seves possibilitats durant l'etapa de Josep Maria Bartomeu. Els nous gestors es van marcar l'objectiu de rebaixar la massa salarial del seu equip de bàsquet en més de 12 milions d'euros. Dels gairebé 40 milions d'euros invertits la passada temporada, l'entitat va pressupostar-ne només 27,2. La retallada més gran de la història de la secció va precipitar la sortida de Sarunas Jasikevicius, que disputarà la final four amb el Fenerbahçe. L'entrenador lituà tenia un sou de 3,7 milions d'euros i la seva proposta de rebaixa era molt menor de la que l'entitat necessitava. La diferència entre les dues parts era de gairebé un milió d'euros. Tot i que la continuïtat de Saras era la primera opció, les discrepàncies van aparèixer quan el seu representant, Igor Crespo, el mateix que assessorava Nikola Mirotic, va donar un ultimàtum de 24 hores.

El desafiament no va agradar als despatxos del Barça, que van activar l'opció de Grimau. El nom de l'excapità, un home de la confiança de Joan Laporta, portava temps sobre la taula, però el desenllaç es va produir amb molta celeritat. La desavinença pel salari no va ser l'únic distanciament entre el Barça i Saras, que feia temps que comprovaven com la seva planificació no coincidia gaire. L'interès per fitxar Kevin Punter va ser un altre motiu de desacord.

Els primers mesos de Grimau han sigut irregulars, però després de tocar fons durant el mes de desembre l'equip va aconseguir un bon to competitiu. Una de les crítiques que ha rebut l'entrenador ha sigut l'excessiva utilització de jugadors com Laprovittola, Kalinic, Parker o Vesely, que han arribat fosos a una de les setmanes més decisives de la temporada. La il·lusionant incorporació de Ricky Rubio també ha alterat alguns dels automatismes que l'equip tenia interioritzats.

Grimau manté la confiança

Tot i que encara no coneix la quantitat final que haurà de pagar per a la desvinculació de Nikola Mirotic i Cory Higgins, però animat per l'augment d'ingressos generat per una millor gestió del ticketing i de les zones VIP del Palau, el Barça ha començat a fer moviments de cara a la temporada vinent. Les renovacions de Jan Vesely i Jabari Parker fins al 2026 van ser els primers moviments d'uns despatxos que mantenen la confiança en Roger Grimau. El balanç final es farà quan acabi la Lliga Endesa, però la continuïtat del tècnic no estava lligada a la classificació.

Rokas Jokubaitis i Ricky Rubio.

Grimau té un nucli de treball molt fidel. "Per la meva manera de treballar i de ser, això és fonamental. No podria fer les coses d’una altra manera. Necessito gent molt propera a mi, que em conegui molt. El Víctor Sada i el Xavi Beltran porten amb mi molts anys. La incorporació de Rafa Martínez ha sigut com aigua beneïda per a tothom. L’Òscar Orellana ens aporta un valor increïble amb la seva experiència i el Carles Marco també ens està ajudant molt. Necessito sentir-me molt còmode amb la gent que tinc al costat", argumenta a l'ARA.

La confecció d’equip que es va fer a l'estiu va potenciar molt el nucli de jugadors espanyols. "Més que la nacionalitat, busquem un nucli de gent que es mantingui anys aquí i que entenguin el club. Quan jo era jugador, hi havia gent com Lakovic, Basile, Mickeal o Ndong que entenien perfectament això. Ja ho diu l’himne, tant se val d’on venim, si del sud o del nord, però la clau és consolidar un grup. Els equips que fa anys que treballen junts es converteixen en guanyadors", opina l'entrenador, que no ha pogut donar tants minuts com hauria volgut a jugadors joves com Joel Parra o James Nnaji. "És difícil perquè tenim una plantilla de 14 jugadors molt bons i sempre he de descartar dos jugadors. Dels 12 que entren a la convocatòria no tots tenen minuts, perquè matemàticament és impossible. Cada moment de la temporada exigeix unes decisions en funció de molts condicionants", recorda. El club veu amb bons ulls l'evolució de Sergi Martínez (Bàsquet Girona) i Rafa Villar (ICG Força Lleida), dos dels jugadors que té cedits.

stats