FUTBOL
Esports 07/05/2019

Amsterdam vol acompanyar l’Ajax cap al Wanda

Els holandesos, campions de Copa, defensaran el 0-1 de l’anada contra un Tottenham que recupera Son

Adrià Corominas
3 min
La plantilla de l'Ajax celebran la Copa d'Holanda 2019 que van aconseguir contra el Willem II (0-4)

BarcelonaUn doblet de Klaas Jan Huntelaar i dos gols més de Daley Blind i del danès Rasmus Kristensen van donar a l’Ajax, aquest diumenge, el divuitè títol de la Copa d’Holanda de la seva història, el primer des del 2010. El 0-4 contra el Willem II va permetre a Erik Ten Hag, el tècnic holandès, reservar jugadors al tram final amb l’enfrontament resolt, quan va fer descansar peces determinants com Dusan Tadic o el futur jugador blaugrana Frenkie de Jong. Aquest títol suposa el primer títol de l’any d’una plantilla jove i talentosa i, al mateix temps, una càrrega d’autoestima extra a tres dies del partit de tornada de la semifinal de la Lliga de Campions contra el Tottenham, en què porten una renda favorable d’un gol del partit d’anada al nou White Hart Lane (0-1).

El Johan Cruyff Arena serà l’escenari on aquest dimecres (21 h, Movistar Liga Campeones) el conjunt amb més títols de Copa d’Holanda intentarà certificar el pas a la final del Wanda Metropolitano de l'1 de juny. L’Ajax, després de l'eliminació del Barça a mans del Liverpool, és l’únic equip europeu que segueix optant al triplet. Els dos equips ja s’han assegurat el primer títol -la Lliga per als catalans i la Copa per als holandesos- i tenen encarrilades les seves respectives semifinals. "Tots deien que fèiem bon futbol però sense premi. Ara en volem més, no hem acabat aquí", deia De Jong durant la celebració de la Copa.

Aquesta serà la primera eliminatòria que hauran de passar jugant la tornada a Amsterdam. Tant a vuitens contra el Reial Madrid com a quarts contra el Juventus van certificar la classificació amb el partit de tornada a fora. Però no sembla que això trastoqui els plans dels holandesos. De fet, a la prèvia d’aquesta edició de la Champions ja van eliminar a l’Standard de Lieja a casa, on només han perdut un partit en tota la temporada, contra el Reial Madrid.

Davant tindran un Tottenham que no passa pel seu millor moment. Els de Pochettino van perdre aquest passat cap de setmana contra el Bournemouth (1-0) i s'han complicat la classificació per a la pròxima edició de la Lliga de Campions, malgrat que segueixen depenent d’ells mateixos. "M’encanten els reptes i aquest és un d’immens. Estic tranquil. Depèn de nosaltres ser a la final. Sé que competirem i que l’eliminatòria encara està oberta. Tindrem oportunitats segur", explicava el tècnic argentí, que per a aquest partit de tornada encara no podrà comptar amb Harry Kane, el seu capità i principal estrella, ni amb Harry Winks. Sí que recupera, en canvi, Erik Lamela, Jan Vertonghen i el coreà Heung-min Son, en qui els ‘spurs’ dipositen totes les esperances ofensives per revertir un marcador advers que, per ara, els privaria de ser a la gran final. Per fer-ho, caldrà que millorin els seus números fora de casa, en què han perdut nou dels deu últims partits que han jugat.

El ramadà, en acció

Entre el 5 de maig i el 4 de juny, els musulmans celebren el dejú diari des de l’alba fins que es pon el sol, una pràctica religiosa de la qual no s’escapen tampoc els futbolistes professionals, tot i que alguns l’interrompin al·legant un context excepcional, com Mohamed Salah la temporada passada durant la final de la Champions que van perdre contra el Reial Madrid. No és el cas, però, de Noussair Mazraoui, jugador de l’Ajax -21 anys- que ha deixat clar que dimecres no ingerirà res fins que es pongui el sol. "Hi estic acostumat. Jugarem a les nou del vespre. A partir d’un quart de deu ja podré anar a la banda a veure aigua", es justificava el marroquí.

Raymond Verheijen, fisioterapeuta de l’Ajax, no ho veu igual: "Jugar sense menjar no és possible. Imagina’t que acabem 0-1 i anem a la pròrroga. Els músculs es contrauen en excés. Espero que els propis jugadors pensin que això és impossible", argumentava. Malgrat tot, el conjunt holandès dona llibertat als seus jugadors per complir o no amb el ramadà. Hakim Ziyech, que ja va ser titular a l’anada i és un dels habituals per Ten Hag, i Zakaria Labyad també podrien unir-se a la decisió del seu company d’equip.

stats