Lliga de Campions
Esports 02/05/2022

Alegries i misèries rere el somriure de Jürgen Klopp

El Liverpool, entrenat pel carismàtic tècnic alemany, visita Vila-real amb l'objectiu de classificar-se per a la final de la Champions

Jordi Cardero
3 min
Jürgen Klopp durant un entrenament del Liverpool

BarcelonaEl Liverpool està a les portes d'una nova final de la Lliga de Campions. L'únic equip capaç de fer la guitza al Manchester City de Pep Guardiola viatja a Vila-real després de guanyar 2-0 a Anfield per segellar la classificació aquest dimarts (21 h, Movistar Liga de Campeones) per a la final de París. El Liverpool és la tempesta perfecta: pressiona de manera agonitzant i ataca per tots costats. La seva proposta, molt rica en resiliència i atreviment, respon a la història de vida del seu entrenador: Jürgen Klopp. Fa uns anys treballava de matinada en un magatzem carregant caixes; ara està a punt de portar el seu Liverpool a la tercera final de Champions.

"Sempre havia volgut ser l'entrenador de l'equip capaç de guanyar el millor equip del món", va dir fa uns dies Klopp sobre el Manchester City d'un Guardiola a qui considera "el millor entrenador del planeta". El camí fins al cim del futbol, on representa el paradigma del futbol elèctric, va ser rocambolesc. Amb només 20 anys, sent més gran que Ansu Fati o Pedri, es va convertir en pare. El seu somni era arribar a ser futbolista professional, malgrat que aleshores només el perseguia des de l'amateurisme.

De carregar caixes al cim del futbol

El despertador sonava quan encara quedaven hores perquè sortís el sol i amb una Vespa de color taronja viatjava fins al magatzem on treballava movent caixes metàl·liques plenes de pel·lícules. Els diners els destinava a pagar l'escola del seu fill. "Resava perquè no arribessin quatre carrets de Ben-Hur", va explicar una vegada a The Players Tribune. Carregava històries de la pantalla gran a la seva esquena sense saber que la seva ja s'havia començat a escriure. A l'acabar la feina, anava a la universitat, on estudiava ciències de l'esport. Va escriure la tesi final de la carrera sobre els beneficis de caminar, segurament l'àmbit més anti-Klopp possible, ja que els seus equips viuen de la velocitat. A l'acabar les classes, anava a entrenar-se i a la nit tornava a casa per intentar passar una estona amb el seu fill. "Dormia cinc hores, a un nadó li és igual que estiguis cansat. Va ser una època complicada, però em va ensenyar què era la vida", recorda Klopp.

Anys més tard va convertir-se en futbolista del Mainz 05. "Tenia la qualitat d'un jugador de Cinquena Divisió i el cap d'un de Primera. El resultat va ser un futbolista de Segona Divisió", va comentar una vegada l'alemany. Va començar la carrera com a davanter i la va acabar com a defensa, i d'un dia per l'altre es va convertir en l'entrenador dels seus companys. Era una situació d'emergència: el Mainz estava a prop del precipici a la Tercera Divisió. Klopp els va salvar i temps després els va dur a la Bundesliga, allà on mai havia arribat com a jugador.

El somriure de Klopp va canviar de ciutat. El Borussia Dortmund va fitxar el tècnic de Stuttgart i el seu projecte ha sigut l'últim a plantar cara al Bayern Munic. Els va guanyar dues Bundesligas. Els bavaresos, des d'aleshores, han alçat deu lligues consecutives. L'octubre del 2015 va aterrar a Anfield. En la roda de premsa de presentació li van preguntar si José Mourinho es descrivia com "the special one", l'especial, com es definiria ell. "The normal one", el normal, va respondre entre rialles. Va prometre que, si li donaven temps, portaria títols a Liverpool. Ho va complir: va guanyar la Lliga de Campions, es va coronar campió del món i els reds van alçar la Premier trenta anys després. Acaba de renovar per dos anys més, fins al 2026.

Thiago Alcántara per fer la revolució

Fi, delicat amb la pilota i criat a La Masia. Thiago Alcántara era probablement un dels futbolistes més allunyats dels cànons de Klopp. L'entrenador havia construït un equip que havia arribat a dues finals de Champions, i n'havia guanyat una, amb un pla en què els migcampistes tenien un paper residual. L'ex del Barça era una declaració d'intencions: l'aposta per evolucionar cap a un conjunt camaleònic, capaç de dominar tots els registres. Va passar un primer any complicat, en què el Liverpool jugava a una cosa i els seus peus a una altra. Però aquesta temporada tant l'equip com Thiago s'han trobat. "Va ser l'MVP de l'anada", va reconèixer Unai Emery. El gran dels Alcántara és el jugador de les cinc grans lligues europees que més entrades i intercepcions fa en camp contrari. Tan capaç és de dibuixar passades impossibles com de liderar les pressions agressives del Liverpool.

"Hem de fer el partit perfecte, trobant l'excel·lència o acostant-nos-hi. Juguem contra el millor equip del món", va comentar Emery abans del matx, que comptarà amb Gerard Moreno per a la tornada. Amb un 2-0 a favor i el seu projecte mostrant la millor versió dels set anys que porta a Anfield, Klopp té l'oportunitat de presentar-se a la final de la Lliga de Campions per tercera vegada amb el Liverpool.

stats