Barça
Esports 26/07/2023

Així ha guanyat Frenkie de Jong la batalla a Mateu Alemany

El Barça descarta demanar una rebaixa de condicions al jugador més car de la plantilla

3 min
Frenkie de Jong abraçant Ronald Araujo abans de volar a la gira americana.

BarcelonaLa vida somriu a Frenkie de Jong un any després que el Barça es passés l'estiu intentant-lo col·locar a la Premier League. Farà 12 mesos que el Manchester United del seu gran mentor, Erik ten Hag, no va aconseguir fer-se amb els seus serveis. Els red devils estaven per la labor d'arribar als 100 milions entre fixos i complements demanats per Mateu Alemany, que maquinava generar una plusvàlua d'un mínim de 20 quilos per l'operació i, encara més important, eliminar un dels contractes heretats de l'anterior govern al Camp Nou. Amb aquests estalvis, el director de futbol blaugrana esperava generar de cop uns 40 milions de fair play financer per poder aspirar al gran objectiu de mercat que tenia llavors Xavi Hernández: el talentós Bernardo Silva. La connivència de l'entrenador vallesà amb l'estratègia ordida des dels despatxos esportius va comportar que De Jong fos suplent i jugués de central durant la pretemporada. Finalment, però, els plans no van sortir.

El migcampista neerlandès, que es va cansar de repetir internament que preferia el Barça a la Premier, va aguantar la pressió també quan l'entitat va reunir la premsa per assenyalar possibles irregularitats en el seu contracte i en els de Ter Stegen i Lenglet, que Josep Maria Bartomeu va allargar abans d'abandonar la poltrona per rebaixar-ne l'impacte econòmic a curt termini a canvi de multiplicar-lo a llarg termini. La cúpula de Joan Laporta va explicar que aquesta mesura de l'anterior directiva suposava 311 milions de despesa salarial extra repartida fins al 2026. Amb tot, denunciar-la públicament no va desencadenar cap acció judicial ni tampoc cap gest dels futbolistes implicats, que continuen gaudint de les mateixes condicions. En el cas de De Jong, està previst que aquesta temporada cobri 18 milions bruts de sou i quasi 10 relatius a la prima de fidelitat que va firmar, unes xifres que el converteixen en el jugador més ben pagat de la plantilla, per davant de Lewandowski.

El tercer en el rànquing, un cop confirmades les sortides de Piqué, Busquets i Alba, beneficiaris de contractes multimilionaris, serà el nouvingut Gündogan. Tanmateix, la fitxa de l'excapità del Manchester City, igual que les d'Iñigo Martínez, Oriol Romeu i altres membres de la plantilla, no podrà ser inscrita a la Lliga fins que el Barça no assoleixi límit salarial. Descartades vendes d'ingressos recurrents –palanques– com les que van animar el mercat de l'estiu passat, un dels camins més curts per aconseguir-ne és venent jugadors com Kessie, Dest o Lenglet, que no compten per a Xavi. Però també es podria estalviar a través de reformulacions dels acords vigents amb futbolistes que sí que entren en els plans dels tècnics. En aquest sentit, ajudarien rebaixes i/o diferiments associats als quasi 30 milions que té pactats De Jong o als gairebé 20 que té firmats Ter Stegen. Amb tot, Laporta i Alemany descarten fer més pressió per reduir l'impacte d'aquests dos contractes, segons confirmen a l'ARA des dels despatxos esportius del Barça. Ara per ara, no hi ha programada cap trobada amb ells per tractar aquesta possibilitat.

Estrena del Barça en una pretemporada accidentada

La vida de De Jong al Barça ha canviat, perquè ja ningú gosa profanar-li la butxaca, però també fins al punt que ha estat escollit quart capità de la plantilla per davant de Dembélé, a qui li hauria tocat per antiguitat en la plantilla. El neerlandès, que veurà néixer el seu primer fill a Barcelona els pròxims mesos, forma part del nou nucli dur del vestidor. A més, les seves prestacions a la gespa han convençut Xavi, tot i que no valguin per rellevar Busquets, cosa que era un dels objectius estratègics del seu fitxatge. Des que va agafar les regnes de l'equip el novembre del 2021, l'actual tècnic ha insistit que l'ex de l'Ajax no podia ser el migcentre posicional titular del Barça. Per això ha subratllat tant la necessitat de fitxar un futbolista específic com Romeu per tenir l'esquena coberta en aquest sentit. Amb tot, De Jong serà dels homes més importants de la medul·lar blaugrana. Res fa pensar que no donarà continuïtat a les 37 titularitats en 43 aparicions que va acumular el curs passat.

L'estrena del quart capità del Barça en el que serà el seu cinquè exercici com a culer serà aquest dijous de matinada (4.30 h, TV3) en un amistós contra l'Arsenal al SoFi Stadium de Los Angeles. Una vegada resolt el brot de gastroenteritis vírica que va obligar a suspendre el primer bolo de pretemporada davant del Juventus, els de Xavi debutaran per fi en terres nord-americanes. La gespa californiana donarà les primeres pistes a dues setmanes i escaig perquè comenci la Lliga. Dels 30 futbolistes disponibles (tots els convocats tret de l'encara lesionat Iñigo), un bon grapat es jugaran el futur contra un dels equips més potents de la Premier. En joc, una plaça a la plantilla blaugrana o un destí il·lusionant per seguir la carrera lluny de Barcelona.

stats