Esports 22/08/2021

Així es gasta els diners la lliga més rica del món en temps de pandèmia

A una setmana per al tancament del mercat, la Premier League encara té operacions pendents a la recambra

Joan Carol
4 min
Romelu Lukaku celebrant el seu primer gol en la seva segona etapa al Chelsea.

BarcelonaAmb la Premier League ja en la segona jornada, fins al dia 31 d'agost els equips anglesos tenen temps per incorporar jugadors a les seves plantilles. Després d'un inici de mercat amb pocs moviments dels equips grans, l'arrencada de la competició coincideix amb la despesa creixent de clubs grans amb poca por de veure escurades les seves butxaques. L'efecte dòmino de jugadors ha de seguir tombant fitxes.

La valuosa corona de Manchester

El United es va proclamar campió d'hivern la temporada passada, però a la segona volta va patir una davallada que el va portar a acabar en segona posició a 12 punts del seu etern rival, el City. Per evitar una nova desinflada, els red devils han incorporat dos noms d'alt nivell: Jadon Sancho i Raphaël Varane. Sancho arriba del Dortmund com la peça més desitjada per l'afició d'Old Trafford i amb 21 anys. El seu preu de 85 milions d'euros sembla una gran oportunitat per al United, tenint en compte la polivalència i el futur del jove atacant anglès. Varane, campió de tot amb el Madrid, serà la parella de ball de Harry Maguire. El francès de 28 anys buscarà justificar el seu fitxatge, de 40 milions d'euros més 10 en variables, demostrant a la Premier que continua sent un dels millors centrals del món.

Varane va poder gaudir del públic d'Old Trafford en la seva presentació just abans del primer partit de lliga

Mentre a Old Trafford l'objectiu és tornar a aixecar una Premier, a l'Etihad sobrevola l'ombra d'una obsessió: la Champions. El City de Guardiola ha invertit més de mil milions de lliures en fitxatges des de l'arribada del tècnic de Santpedor i, aquest estiu, després d'estar més a prop que mai de la glòria europea, segueix gastant. Jack Grealish de moment ha sigut l'única incorporació. Procedeix de l'Aston Villa. L'extrem anglès s'ha convertit en el fitxatge més car de l'estiu —de moment— al pagar el City 117,5 milions d'euros per ell. Una quantitat rècord, però encara no prou per als propietaris àrabs del club. Ara l'objectiu és Harry Kane. El 9 d'Anglaterra podria abandonar el Tottenham per un traspàs pròxim als 150 milions d'euros. Un nou moviment històric que tan sols un equip tan ric com el City pot afrontar. Guardiola continua col·leccionant cracs, però hauria desitjat saber abans que Lionel Messi no continuaria al Barça per retrobar-se amb el seu 10 preferit.

Amb aquests dos fitxatges, queden a la rampa de sortida Rahem Sterling –amb problemes per renovar–, Gabriel Jesus —que té el Juventus com a gran pretendent— i Bernardo Silva –que podria ser una peça clau en l'operació Kane tot i voler jugar a Espanya–. Fins ara, han sortit del club Angeliño (18 milions), Jack Harrison (12) i, de manera gratuïta i amb destí a Barcelona, el Kun Agüero i Eric Garcia.

L’efecte dòmino de les illes

Si el City acaba posant 150 quilos sobre la taula del Tottenham, és qüestió de temps que els moviments s'acabin de desencadenar. El Liverpool de Jürgen Klopp ha incorporat el central francès Ibrahima Konaté per 40 milions de lliures. Un nou jugador defensiu per als de Merseyside que ajudarà a oblidar el trauma de la lesió de Van Dijk. Per la seva banda, el Chelsea ha tancat la tornada de Romelu Lukaku a l'Stamford Bridge per 115 milions d'euros, i ha deixat l'Inter de Milà sense estrella però amb una gran quantitat d'efectiu. Amb aquest moviment, el campió d'Europa suma una màquina golejadora —com ha demostrat marcant ja en el seu debut— a un conjunt molt sòlid. L'Inter, a més, també podria rebre una bona calerada per Lautaro Martínez, objectiu del Tottenham. L'equip de Nuno Espírito Santo ja ha incorporat una de les perles del futbol espanyol, Bryan Gil, per 25 milions d'euros, i el jove central argentí Cristian Romero, per 55. Si finalment Harry Kane abandona White Hart Lane, l'objectiu número 1 és precisament Lautaro, taxat en uns 70 milions d'euros.

Amb això, l'Inter aniria de cap a buscar Hector Bellerín, de l'Arsenal, després d'haver perdut Hakimi (del PSG) en la posició de lateral dret. Els gunners estarien encantats de deixar marxar l'espanyol, ja que necessiten recuperar part de la inversió realitzada en Ben White. El jove central anglès parteix amb moltes expectatives, però el pes del seu fitxatge —58,5 milions d'euros— suposa una pressió afegida difícil de gestionar en un equip que no guanya un partit oficial des de l'abril.

Els peixos petits volen fer-se grans

Amb els ingressos per la venda de Grealish, l'Aston Villa no es podia quedar aturat. Emiliano Buendía i Leon Bailey arriben al Villa Park per 38,49 i 32 milions d'euros respectivament, dos dels fitxatges més cars de la seva història. Dos jugadors de banda, amb talent i molta velocitat, que buscaran tapar el forat que deixa Grealish en l'equip de Dean Smith. A banda de la parella d'extrems, el veterà davanter centre Danny Ings també s'incorpora al Villa, per 35,2 milions d'euros. Són 105,6 milions invertits per un equip que va quedar onzè a l'última Premier. Deunidó amb el potencial econòmic d'un mitja taula.

Danny Ings ja ha fet un dels gols del any en el seu primer partit al Villa Park

Per la seva banda, el Crystal Palace s'ha atrevit a pagar 23,3 milions d'euros pel central de la sub-21 Marc Guehi. El Leicester n'ha deixat anar 30 per Patson Daka, davanter centre del RB Salzburg. Fins i tot un equip procedent de la Championship, el Brentford, ha pagat 15,7 milions al Celtic de Glasgow per Kristoffer Ajer, un central noruec. Fins ara, els equips Premier s'han gastat més de mil milions en total. A una setmana mal comptada per al tancament del mercat, i amb la Premier ja iniciada, hi ha moviments encara per fer.

stats