PRIMERA DIVISIÓ

Així canviarà la relació entre el Girona i el City si coincideixen a Europa

Les dues entitats estudien solucions per mantenir el vincle de manera legal davant les restriccions de la FIFA i la UEFA

3 min
Pere Guardiola, Marcelo Claure i Ferran Soriano, els propietaris del Girona

GIRONASi el Girona aconsegueix la classificació per disputar competició europea la temporada vinent, que tot indica que caurà pel seu propi pes, la relació amb el City Football Group canviarà. La FIFA i la UEFA han modificat recentment el seu reglament i actualment dos clubs que formen part del mateix propietari no poden participar ni a la Champions, ni a l'Europa League ni a la Conference League a la vegada. Tampoc pot haver-hi cap mena d'operació entre ells, ni empresarial ni esportiva. Això vol dir, ras i curt, que el Manchester City i el Girona no podran mantenir el vincle actual. Des del grup, però, ja s'està treballant, a la recerca de solucions que facin legal el lligam entre les dues parts i perquè, al mateix temps, els uns i els altres puguin competir a Europa sense cap mena de problema.

Ara com ara, el City Football Group, propietari del Manchester City i d'un munt de clubs en diferents països i continents, és l'accionista majoritari del Girona, amb un 47% de les accions. Marcelo Claure en té el 35% i el Girona Football Group, de la mà de Pere Guardiola, el 16%. Si ens aferrem a la normativa, el City Football Group hauria de deixar de controlar el club català i s'hauria de desfer del seu paquet accionarial. Quina és la fórmula més viable en aquests moments? Movent el poder a les dues societats ja existents dins l'organigrama, afegint més volum a Claure i Guardiola, amb qui l'entesa seria molt senzilla, o provocant l'entrada d'una pota nova dins l'accionariat.

D'aquesta manera, el Girona es mantindria fora de l'òrbita del City Football Group i no incompliria cap regla. La FIFA i la UEFA tenen els focus posats en la multipropietat, obsessionats a satisfer un relat que asseguri el joc net financer i esportiu. Un discurs que sol fer a mida, esclar, perquè altres cops ha fet els ulls grossos. Però al Girona i al Manchester City els vigila.

L'equip de Míchel somia en disputar la pròxima edició de la Lliga de Campions i és el segon classificat, amb un marge de set punts respecte al cinquè. Mai els gironins han disputat cap competició continental, així que, en el menor dels casos, la presència a l'Europa League o la Conference League seria un èxit sense precedents. El marge amb el vuitè classificat, el primer equip que no disputaria cap competició europea, és de vint punts quan en queden trenta-nou per jugar.

Savinho, el cas més clar

Tant el City com el Girona volen continuar mantenint la via oberta pel que fa a futbolistes que aterrin a Montilivi, tal com ha passat els últims anys. Però si res no canvia, serà impossible. Les dues entitats hauran de convertir en legal el que, segons la nova normativa, deixarà de ser-ho. Perquè la relació entre els dos clubs no es trencarà, encara que es vegi obligada a ser diferent.

El cas més clar és el de Savinho. El brasiler pertany al Troyes francès, també del City Football Group, però ha explotat en el seu préstec a Montilivi, on s'ha convertit en un futbolista diferencial amb cinc gols i set assistències en vint-i-cinc partits de Lliga. Aquest estiu serà fitxat pel Manchester City i farà la pretemporada amb Pep Guardiola. Però la classificació per al Girona a Europa és un destí prou llaminer per deixar-lo un segon any consecutiu perquè el jove talent tasti per primera vegada l'aparador continental. El City s'asseguraria que té minuts, ell creixeria i el Girona s'aprofitaria del fet de tenir un jugador desequilibrant que en condicions normals no hauria de formar part de la plantilla blanc-i-vermella perquè no el podria pagar. I més endavant, un cop fet el rodatge, ja brillarà a la Premier League. Tothom hi surt guanyant. Aquesta és la idea, actualment, reconeguda en públic, per Ferran Soriano i Quique Cárcel, respectivament, i en privat. El model de negoci sempre ha funcionat així, donant bons resultats. Un altre nom propi és el de Yan Couto o el jove argentí de divuit anys Claudio Echeverri. Primer, però, que es confirmi la classificació europea del Girona. I si pot ser a la Champions, molt millor.

stats