FENT CAMÍ

Na Costitxa, un lloc remot per descobrir

La ruta permet contemplar una sorprenent escletxa de considerables dimensions

Dissabte passat Tània i dos companys seus feren camí des de la possessió de Mortitx fins al rafal d’Ariant, tota una prova de resistència per a qualsevol excursionista. Doncs aquesta setmana, el grup El Xot anirà d’excursió a Na Costitxa, que serà més curta , d’unes 3 o 4 hores, sense un desnivell destacable, però que pot implicar alguna dificultat d’orientació.

Aquesta excursió discorre per remots i oblidats tiranys que envolten la mola na Costitxa (Puigpunyent).

La ruta permet descobrir una sorprenent escletxa de considerables dimensions, una font emblanquinada i una original construcció que aprofita una gran balma.

Sortida des de Puigpunyent

Amb el cotxes pot arribar a la reserva del Galatzó, que està perfectament senyalitzada. En arribar a la zona on hi ha les restes d’una antiga pedrera serà el moment de deixar els cotxes i començar a caminar pel viarany que descendeix.

I precisament des d’aquest moment s’ha d’estar molt atent als senyals i a les rutes que s’han d’anar seguint.

Quan el camí comença a pujar, s’ha de prendre un camí de la dreta i que arriba fins a un torrent. Se segueix aquest torrent, però en menys d’un minut a l’esquerra es poden veure les pedres d’un mur esbaldregat, que fan d’escala.

Uns 5 minuts després hi ha una gran fita que indica que s’ha de continuar pujant en direcció al nord fins a arribar a una barraca. Es continua caminant per arribar a l’escletxa de Na Costitxa, que val molt la pena visitar.

Un cop visitada Na Costitxa, se surt pel mateix lloc per on s’hi entra i es continua en direcció nord fins a un coll de tords.

Allà es pot veure una forta baixada en direcció sud i que condueix a un nou punt d’interès de l’excursió.

Aquí, s’ha de descendir fins a arribar a un camí còmode, que transcorre per devora del torrent.

Anant cap a la dreta, en pocs minuts, hi ha una paret que tanca els jardins de la finca de la Font de la Coma, un lloc on val la pena aturar-se per visitar-hi els jardins. Això sí, no s’ha d’anar en compte i no fer molt soroll per no molestar els propiertaris de la finca.

Es desfà el camí i es torna a la ruta que bordeja el torrent, que s’ha de remuntar seguint el recorregut evident de l’excursió.

Quan es torna al punt on s’ha arribat a l’inici de l’excursió, convé que recordem el recorregut, ja que serà el mateix que ens durà al lloc on s’han deixat els cotxes.

Un tram més a l’excursió

Si es vol afegir una estona més de caminada, es pot seguir remuntant el torrent pel costat dret fins al camí que condueix a l’encreuament.

Un cop allà es travessa una vegada més fins que es troba un camí que du cap a una ruta secundària.

Uns 20 minuts després d’una suau pujada, s’arriba a un coll on hi ha les restes d’un Morris (un cotxe petit de la British Motor Corporation) i, pocs metres després, un corral des d’on es pot veure tot el Galatzó.

L’excursió, en general, es poc exigent i es pot fer amb poques hores. Tanmateix, és recomanable dur un mapa o un GPS, perquè l’orientació en aquest indret de Puigpunyent no és fàcil, si no es coneix bé el camí. El mapa es pot descarregar al Wikiloc.

EDICIÓ PAPER 19/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF