BARÇA
Esports 07/01/2018

Un Barça instal·lat en la rutina de guanyar (3-0)

Amb Dembélé com a titular, Messi i Suárez decideixen un partit sense història amb el Llevant

Toni Padilla
4 min
Suárez celebrant el segon gol del partit, amb el qual es converteix en el quart màxim anotador de la història del club.

BarcelonaEl Barça se sent poderós. Sense fer res de l'altre món, l'equip d'Ernesto Valverde continua caminant per la Lliga amb la mateixa sensació de control que les models quan desfilen per una passarel·la, convençudes d'elles mateixes, tan a prop i tan lluny dels mortals. En el dia del retorn de Dembélé a l'equip titular, un Llevant lluitador ha acabat agenollat, com tants altres rivals, sense poder aturar un equip que camina amb pas ferm cap al títol (3-0).

Ha sigut una tarda estranya i bonica, al Camp Nou. Amb fred i pluja, el cel de Barcelona ha anat canviant de tonalitat, convertit en el teló de fons preciós per al partit d'un equip que no vol concedir als rivals la més mínima possibilitat de creure's que poden guanyar la Lliga. A mesura que arribaven els gols sortia el sol tímidament, mentre treballant a l'ombra, amb el soroll dels gols arribant de fons, a l'auditori ja preparaven la sessió fotogràfica de Philippe Coutinho, el nou fitxatge blaugrana. Canvia l'any al calendari, però no canvia el rendiment d'un Barça que ha donat descans a Piqué. No canvia el resultat, però sí que canvien detalls. Valverde, de mica en mica, va donant forma a un Barça que ha passat de trobar solucions als problemes a no tenir problemes. El triomf contra l'equip valencià va servir per anar veient un Barça que apostarà més per les bandes, amb Dembélé i potser amb Coutinho, perquè el brasiler pot jugar enganxat a l'esquerra.

El Barça evoluciona, sense sortir dels marges de la victòria, malgrat no anar acompanyat sempre per l'afició. Contra el Llevant, tot just 56.000 persones per veure com Dembélé recuperava, en part, la paraula 'trident', obrint el camp per la dreta. Obrint-lo amb la col·laboració d'un Jordi Alba incansable. Obrint-lo tant, que el Llevant no aconseguia omplir tots els forats pel mig, i això feia feliços Messi i Suárez, molt endollats a la primera part. I més relaxats en una segona de tràmit. "No sorprèn aquesta connexió entre Jordi Alba i Messi, ja la vaig patir com a tècnic", deia de broma un Ernesto Valverde satisfet que ha donat a Mascherano la que podria ser l'última titularitat abans del traspàs de l'argentí al futbol xinès.

La parella de centrals Vermaelen-Mascherano, però, ha patit de valent durant el primer temps amb el joc directe de l'equip granota, molt actiu en atac gràcies al físic de Boateng. De fet, Ter Stegen ha tornat a ser el secundari de luxe, amb bones intervencions a les dues parts d'un partit en què els valencians han fet mèrits per marcar contra un Barça funcional. Un líder llest que ha fet tot just el que tocava: no rebre gols malgrat no defensar tan bé com altres cops, i guanyar amb dues esgarrapades marca de la casa en un primer temps òptim. Una esgarrapada cuinada per l'esquerra, on Jordi Alba no es cansa de fer assistències a Messi, i una segona esgarrapada cuinada per la dreta per Sergi Roberto, amb rematada felina de Suárez, que ja és el quart golejador històric al Barça. Malgrat que fa pocs anys que hi és. "Li he dit al Sergi que l'estic fent famós, amb tantes assistències", feia broma l'uruguaià sobre la connexió amb el reusenc, una de les tantes connexions en un Barça que canvia de pell amb petits matisos.

Messi, Alba i Iniesta, celebrant el gol de l'argentí

Els dos gols han arribat a la primera part i han deixat el partit sense emoció, com si fos un espectacle nadalenc per premiar els fidels que han desafiat el fred. "És veritat que hem sortit molt mentalitzats perquè era el primer partit de Lliga després de l'aturada. Volíem continuar guanyant, sabent que el rival té una entitat i que feia temps que no perdia fora de casa. Hem sortit mentalitzats i hem completat un primer temps en què podíem haver marcat més gols. Al segon, el ritme ha sigut més baix", ha admès el tècnic blaugrana sobre una segona part en què, malgrat tot, l'equip ha fet el que tocava, complint amb detalls d'un Vermaelen consolidat, alguna errada d'un Mascherano nerviós en el seu comiat i detallets d'un Dembélé encara sense ritme. El francès ha fet dues jugades elèctriques, gairebé ha marcat en un rebuig i sempre que ha pogut ha aixecat el cap per connectar amb Iniesta i Messi. Al Barça li ha faltat la grapa necessària per golejar, però ha tingut la prudència ideal per continuar fent camí sense ensurts.

A la segona part, amb el Llevant exigint altra vegada a Ter Stegen en dues ocasions, el Barça s'ha continuat mostrant com un equip racional en què tot està planificat: descans a Iniesta i Dembélé, minuts per a Semedo i André Gomes, i debut en Lliga d'Arnaiz. "Al llarg d'una temporada se succeeixen els partits. Hi ha jugadors que hi participen més, però sempre busquem quins poden ser els minuts més importants de la temporada, i en això tenim la sort de comptar amb grans jugadors. A mi em toca tenir-los motivats perquè estiguin bé en totes les competicions", ha raonat Valverde. Debuts i gols, petits regals per engrescar els aficionats, com el 3-0, obra d'un Paulinho enamorat del gol, després d'una jugada, esclar, de Messi. Els detalls ideals per evitar baixades de tensió, però sense córrer més del que toca, esperant el partit contra el Celta, perquè el calendari fa pujada. El partit ha sigut com el Nadal: et deixa una rialla però al final ja tens ganes que s'acabi, perquè toca pensar en altres coses. Com Coutinho, que s'ha fotografiat per primera vegada davant l'escut blaugrana quan ja s'havia post el sol a Barcelona. Com la Copa del Rei, amb el repte de superar el Celta dijous. I, més endavant, a l'horitzó, la tornada de la Champions, una competició que no podrà jugar Coutinho però si Dembélé. Si Messi i Suárez són intocables, altres com Deulofeu i Aleix Vidal poden fer les maletes amb el canvi d'any, i la davantera blaugrana puja de nivell. I Valverde està prenent decisions. Algunes de fàcils, com fer jugar jugadors cars com el francès, i d'altres marca de la casa, com posar galons a Arnaiz.