Economia 01/07/2016

Les vendes de cotxes tanquen el millor semestre des del 2008 a Catalunya

Es venen gairebé 90.000 unitats, xifra pròxima als registres precrisi

Dani Sánchez Ugart
2 min
Desenes de Leon esperen per ser embarcats al vaixell

MadridLes matriculacions de vehicles a Espanya van tancar al juny el millor semestre des del 2008, l'inici de la crisi. Amb 623.234 unitats venudes, un 12,2% més que fa un any, el sector va promitjar més de 100.000 unitats al mes, després de tancar un juny amb 123.790 unitats venudes, un 11,2% més, i la millora dada per a un mes en sis anys, segons les dades de les patronals del sector.

A Catalunya, tot i que el creixement interanual al juny va ser encara més acusat que a tot l'Estat, amb un creixement del 15,6%, fins als 17.447 cotxes, la dada semestral va créixer menys que l'espanyola, amb un 10,9%, fins als 89.498 vehicles i es va tancar també el millor semestre des del 2008.

Aquestes "excel·lents" dades, segons Anfac, Faconauto i Ganvam, les patronals del sector, estan esgotant els fons del pla PIVE d'ajudes a la compra de vehicles. Això, de fet, podria haver incentivat la compra avançada i haver contribuït a les bones dades del juny. "El ritme de reserves del pla s'ha accelerat en les últimes setmanes, fet que sol passar quan el mateix està finalitzant", afirmen les patronals en un comunicat.

Dels 225 milions dels que s'ha dotat al vuitè tram del PIVE, només queden 25 milions, i el pla caduca el 31 de juliol, explica el comunicat.

Les patronals consideren que la tendència continuarà sent positiva en els pròxims mesos, perquè els factors macroeconòmics (com la renda disponible i la despesa per llar) seguiran mantenint, segons les seves previsions, un to positiu. així, després de tancar l'any passat per sobre del milió de vehicles venuts per primer cop en la crisi, aquest any l'augment podria ser destacat, mantenint la mitjana de 100.000 unitats mensuals.

"Les nostres dades situen les matriculacions a final de l'exercici lleugerament per sobre dels 1,1 milions d'unitats", explica el president de Faconauto, Jaume Roura.

stats