Economia 17/05/2021

La UE i els EUA rebaixen la tensió comercial amb una treva a l'augment dels aranzels als metalls

La suspensió és temporal mentre arrenquen converses per resoldre la disputa abans que acabi l'any

2 min
La UE obria ahir mateix la porta a retirar les sancions comercials als EUA si la potència nord-americana fa el mateix. Imatge d’arxiu del port de Barcelona.

Brussel·lesL'arribada de Joe Biden a l'administració nord-americana es fa notar a Brussel·les. Aquest dilluns la Comissió Europea ha anunciat una petita treva en la guerra comercial que va escalar durant la presidència de Donald Trump, quan l'expresident republicà va imposar aranzels a les importacions d'acer i alumini europeus provinents de la Unió Europea. Unes setmanes abans del primer viatge de Biden a Brussel·les, l'executiu comunitari ha anunciat una treva temporal a través de la qual suspèn l'augment de les represàlies als aranzels de Trump a l'acer i l'alumini, que havien d'entrar en vigor aquest juny. "Aquest pas ens dona espai per trobar solucions conjuntes a aquesta disputa i abordar l'excés de capacitat mundial", ha piulat el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Drombrovskis.

El vicepresident econòmic ha emmarcat la mesura en "l'esforç per reiniciar les relacions transatlàntiques" tenint en compte l'esperança que ha insuflat el canvi de direcció de la política nord-americana amb Biden al capdavant. Abans que Trump encarís la importació d'alumini i acer, Europa gaudia d'una exempció temporal dels aranzels. La Unió Europea va respondre a la decisió de Trump i la guerra comercial entre els dos blocs es va convertir en una realitat que fa anys que dura. L'anterior executiu europeu, amb Jean-Claude Juncker al capdavant, ja va intentar desescalar la situació sense èxit, però aquest juny havia d'entrar en vigor un augment dels aranzels a certs productes nord-americans de fins al 50% que ara la UE "suspèn temporalment" en pro d'aquestes converses més constructives.

"Al desembre ja vam proposar a l'administració Biden una agenda renovada. Suspenent les nostres mesures, creem l'espai per resoldre aquest problema abans de finals d'any", ha dit Dombrovskis.

Ara el comunicat conjunt, que també subscriuen Gina Raimondo, secretària de Comerç dels Estats Units, i la seva representant comercial, Katherine Tai, anuncia "l'inici de negociacions" per "posar fi a les disputes dins l'Organització Mundial del Comerç a causa de l'aplicació d'aranzels nord-americans a les importacions europees". Trump va imposar aranzels del 25% als metalls i del 10% a l'alumini europeu el 2018, cosa que va afectar productes icònics com les motos Harley Davidson, el bourbon i els texans Levi Strauss, com recordava aquest dilluns Bloomberg.

stats