Energia
Economia 02/12/2022

La UE acorda un topall de 60 dòlars per barril al petroli rus

En cas que el preu de mercat baixi d'aquesta xifra, el límit s'actualitzarà fins a un mínim del 5% per sota

ARA
1 min
Una plataforma petroliera russa.

BarcelonaEls països de la Unió Europea han arribat aquest divendres a un acord per fixar un topall al preu del petroli rus de 60 dòlars per barril, com a part de les represàlies contra Moscou acordades amb el G7 per la invasió russa d'Ucraïna.

El límit, no obstant, no afecta directament el bloc comunitari, perquè a partir de dilluns que ve aplicarà un embargament total al cru que importa de Rússia, llevat del que compra Hongria per l'oleoducte. Ara bé, prohibirà a les navilieres europees transportar el petroli rus a tercers països si es ven a un preu superior al fixat.

L'acord polític d'aquest divendres garanteix que, si el preu de mercat baixa de 60 dòlars el barril, el límit s'actualitzarà de manera que almenys estigui un 5% per sota del preu que tingui al mercat.

Polònia aixeca el veto

D'aquesta manera, Polònia ha aixecat el veto que ha mantingut els últims deu dies, ja que pretenia que el límit pactat pels Vint-i-set fos bastant inferior als 65 dòlars que va acordar el G7. En canvi, Grècia, Malta i Xipre pretenien que el preu fos superior, per no fer malbé el negoci de les seves navilieres, que transporten gran part del cru que Moscou envia fora de les seves fronteres.

A més, el límit al petroli rus suposa prohibir l'assegurança i la reassegurança, així com altres serveis financers, sobre tots aquells vaixells que carreguin cru adquirit a un preu superior al del límit, cosa que a la pràctica dificultaria les mateixes compres o el seu posterior transport.

stats