Economia 09/11/2016

Les borses mundials afluixen la davallada després del discurs de Trump

Els parquets internacionals havien començat la jornada amb caigudes del 3%, que ja es moderen al voltant del 2%

Paula Solanas / Júlia Manresa
3 min
La victòria de Trump fa trontollar els mercats europeus.

Barcelona / MadridEn un discurs en clau positiva en què Donald Trump s'ha oblidat dels missatges proteccionistes que espanten els mercats internacionals, el polític nord-americà ha volgut insistir en la necessitat de teixir acords entre països, un discurs conciliador que ha estat suficient per permetre que les borses internacionals comencin a pair el xoc inicial que d'entrada ha provocat la seva victòria a les eleccions dels Estats Units. Tots els parquets europeus s'han llevat aquest matí clarament a la baixa arrossegats per la incertesa econòmica que suposa el triomf electoral del candidat republicà. La davallada, però, s'ha moderat després del discurs del nou president americà.

Les pèrdues encara s'allunyen de les viscudes després del referèndum pel Brexit. Al voltant la meitat de la sessió, l'Íbex-35 ja ha reduït la patacada fins a unes pèrdues al voltant del 2%. Aquesta moderació de les caigudes s'ha repetit a la resta de parquets europeus, que també han alleugerat la davallada després del xoc inicial. D'altra banda, Wall Street ha començat la jornada en positiu, amb guanys al voltant del 0,3%, però aviat ha moderat l'entusiasme i ha caigut una mica per sota del 0%.

A primera hora del matí l'Íbex-35 ha liderat aquest dimecres les caigudes als principals mercats del continent i s'ha deixat prop d'un 4% a l'obertura. El DAX alemany ha començat la jornada amb una caiguda del 2,89%, mentre que la borsa de París ho ha fet en un 2,86%. La borsa de Milà també obria amb pèrdues al voltant del 3% i la de Londres queia un 2,12%.

Les caigudes més importants a l'Íbex han estat per al BBVA, que compta amb exposició al mercat mexicà i que ha perdut més d'un 6% del seu valor, seguit de Gamesa amb un davallada del 4,69%, i IAG, que ja arrossega pèrdues des del Brexit i aquest dimecres ha arrencat la jornada amb pèrdues del 3,9%. Inditex, per exemple, que té centenars de botigues als EUA perd un 1,12%. En general, la majoria d'entitats bancàries comencen el dia amb números vermells superiors al 2%. D'altra banda, la prima de risc pujava fins als 115 punts a primera hora.

El terratrèmol financer ha començat aquesta matinada amb el mercat de futurs de Wall Street, que s’ha desplomat més de 500 punts cap a les 04.00 h, una caiguda que en aquell moment equivalia al 4%. Aquest efecte, segons apunta el professor de la UPF Xavier Cuadras, es deu principalment a la incertesa que provoca als mercats les polítiques econòmiques que pugui aplicar Trump. "Un dels seus eslògans de campanya s'ha centrat en el proteccionisme i a renegociar tractats de comerç internacional, cosa que inquieta els inversors", explica l'acadèmic.

El peso mexicà a mínims històrics

El dòlar també ha caigut respecte a l’euro i respecte al ien japonès, mentre que la divisa més castigada ha estat el peso mexicà, que ha arribat a baixar un 13% pocs minuts abans de les 06.00 h. La divisa del país asteca ha estat una de les que més ha patit un cop s'han conegut els resultats dels comicis i ha tocat mínims històrics, prop de les 21 unitats respecte del dòlar al mercat interbancari. "La promesa de renegociar el tractat comercial NAFTA i l'amenaça de polítiques migratòries més estrictes han provocat aquesta histèria", raona Cuadras.

Les primeres borses a respondre davant els resultats dels comicis han estat les asiàtiques, i el Nikkei japonès ha tancat la sessió amb una caiguda superior al 5%. La borsa xinesa també ha patit aquest l'impacte en menor mesura i l'índex CSI300 ha perdut un 0,5%, mentre que els parquets de Xangai ho han fet en un 0,6%. Per la seva banda, el preu del petroli també ha perdut més d’un 3% i el barril de Brent ha obert aquest dimecres a Londres a 45,09 dòlars, un 2% menys respecte de la jornada anterior.

La caiguda generalitzada, però, ha estat inferior a la que van patir els mercats amb el Brexit. Aquell dia, l'Íbex-35 va liderar la davallada i es va deixar un 12%, la caiguda més forta de la seva història. Aleshores, el CAC de París es va desplomar un 8,04%, mentre que el FTSE de Londres va acabar perdent un 2,78%, el DAX 30 de Frankfurt s'hi va deixar el 6,82% i l'Euro Stoxx 50 va caure el 8,62%. Segons Cuadras, l'impacte inferior era previsible i ha apuntat que, com va passar amb el resultat del referèndum britànic, els mercats es recuperaran aviat de l'impacte.

stats