Economia 19/08/2019

Trump allarga 90 dies més la moratòria del veto a Huawei

El govern dels Estats Units retarda l'aplicació de les sancions durant tres mesos més

Paula Solanas
3 min
Imatge d’un mòbil de Huawei que es va presentar ahir tot i els problemes del grup.

BarcelonaEls mòbils de Huawei podran fer servir el sistema operatiu Android durant almenys tres mesos més. El govern dels Estats Units va confirmar dilluns que finalment allargarà 90 dies la moratòria a les sancions contra el fabricant de tecnologia xinès. Segons va confirmar el secretari de Comerç de l’executiu de Donald Trump, Wilbur Ross, en una entrevista amb la cadena Fox, donarà més temps a l’empresa abans de restringir les seves relacions comercials amb companyies americanes.

Al maig els EUA van incloure Huawei en una llista negra de corporacions a les quals impedeix fer negocis en el seu territori sense una llicència especial. Tot i així, dies després de l’anunci, el mateix govern va aclarir que la mesura quedaria en suspens durant 90 dies, que ara ha tornat a prorrogar fins al novembre. Paradoxalment, la decisió ha arribat després d’unes contundents declaracions de Trump contra Huawei, a qui va titllar novament d’amenaça contra la seguretat nacional dels Estats Units. “Algunes companyies depenen de Huawei”, va explicar dilluns Ross per justificar la nova pròrroga. En aquest sentit, va indicar: “Per això els donem una mica més de temps perquè es desvinculin” de la multinacional asiàtica, però continua recomanant als consumidors nord-americans que no facin servir els seus productes.

Tot i que la moratòria a Huawei relaxa la relació entre els dos països, Ross també va avançar que el departament de Comerç ha afegit 46 noves filials de la companyia xinesa a la seva llista negra per assegurar-se que no podrà evitar les sancions quan entrin en vigor. El punt crític per a Huawei en aquest estira-i-arronsa amb Trump és la seva dependència respecte dels fabricants americans de microprocessadors i l’accés al sistema operatiu Android i la botiga d’aplicacions Google Play, propietat del cercador. De fet, alguns dels primers ja van anunciar que cessarien les relacions comercials amb la xinesa, mentre que Google i altres tecnològiques esperaran a esgotar la moratòria de 90 dies per complir l’ordre.

Diumenge Trump va assegurar que el seu govern no vol fer negocis amb Huawei perquè considera que aquesta companyia és una “amenaça per a la seguretat nacional”. “En aquest moment sembla que no farem negocis. No vull fer negocis en absolut”, va insistir. No obstant, el president també ha retardat fins al desembre l’aplicació d’aranzels sobre centenars de milers de milions de dòlars en importacions de béns xinesos.

Durant l’última cimera del G-20, al juliol, els dos països van escenificar un acostament en la guerra comercial que els enfronta. Així doncs, Trump va assegurar que permetria a les empreses dels EUA continuar venent productes a Huawei. “¿Com i quan complirà amb els seus compromisos?”, va recriminar dilluns al president republicà Geng Shuang, el portaveu del ministeri d’Afers Estrangers de la Xina.

Sistema operatiu propi

L’aplicació de sancions afecta el llançament del nou telèfon Huawei Mate 30 amb el sistema operatiu Android de Google. La companyia xinesa ha indicat que, de tota manera, posarà al mercat el seu producte, però amb el seu propi sistema operatiu, Harmony OS. Fa sis anys que el fabricant treballava en aquest projecte, pensat en un principi per a la indústria de l’internet de les coses i els dispositius connectats. En un comunicat, l’empresa va insistir ahir que l’extensió de la llicència temporal “no canvia el fet que Huawei ha sigut tractada injustament” i no tindrà cap impacte “substancial” en el seu negoci.

stats