Troben mort a la presó de Can Brians el magnat nord-americà John McAfee

Justícia apunta al suïcidi com a causa de la mort del creador del conegut antivirus, que havia de ser extradit als EUA

2 min
John McAfee, el 2019 en el seu iot al port de l'Havana.

BarcelonaEl magnat nord-americà John McAfee, creador del conegut antivirus que duu el seu cognom, ha estat trobat mort aquest dimecres a la seva cel·la de la presó Brians II, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), on havia ingressat el 4 d'octubre, segons han confirmat a l'ARA fonts penitenciàries. Tot apunta que podria tractar-se d’una mort per suïcidi.

McAfee va ser detingut al Prat arran d'una ordre internacional de recerca emesa per les autoritats dels Estats Units, on se l'acusava d'haver evadit milions de dòlars en impostos i de ser responsable d'un frau de 23 milions de dòlars en operacions amb criptomonedes. Aquest mateix dimecres l'Audiència Nacional va aprovar la seva extradició als EUA.

Segons un comunicat del departament de Justícia, "els professionals de vigilància i els serveis mèdics de la presó han intervingut de manera immediata per practicar maniobres de reanimació però finalment els metges han certificat la mort". Una comitiva judicial investiga si l'intern, que tenia 75 anys, s'ha suïcidat o si la causa de mort, finalment, és una altra.

Problemes amb la justícia

Considerat un visionari empresarial per una cort de seguidors a xarxes socials com Twitter, McAfee, conegut per tenir una personalitat extravertida i per les seves opinions antiestablishment, va fer la seva fortuna gràcies a la creació d'una empresa especialitzada en programes antivirus, que va vendre el 1994. A partir d'aleshores es va dedicar a altres negocis relacionats amb la informàtica i internet.

El 2012 va fugir de Belize, el país on residia, quan se'l va arrestar per la mort d'un tret al cap del seu veí. Va entrar il·legalment a Guatemala, on se li va denegar l'asil, i per evitar una extradició a Belize va fingir dos atacs de cor. Finalment, però, les autoritats guatemalenques el van deportar als EUA, on va tornar a ser detingut el 2015, en aquesta ocasió per conduir begut i amb una arma de foc. També va ser expulsat de la República Dominicana el 2018 per tinença d'armes.

En aquests anys va ampliar la seva fortuna venent els drets per a un documental sobre la seva vida i amb operacions amb criptomoneda. De fet, en una d'aquestes operacions va ser denunciat per estafa, la qual cosa va obrir la porta a l'ordre de detenció emesa als Estats Units contra ell, juntament amb el fet que durant anys no va declarar els guanys a les autoritats tributàries nord-americanes.

En els mesos de confinament, McAfee va fingir a les xarxes socials que estava fugat movent-se per diferents països del món per evitar ser detingut, però un grup d'usuaris de Twitter residents al Baix Camp van detectar que en realitat estava permanentment ubicat a un antic hotel, ara en desús, de Cambrils, on uns anys abans els Mossos d'Esquadra van trobar una granja de criptomoneda. Finalment, va ser detingut a l'aeroport del Prat quan intentava sortir d'Espanya.

stats