Economia 07/10/2019

Un tribunal superior sentencia per primera vegada a favor de Glovo

El conflicte s'eleva als alts tribunals, on hi torna a haver una sentència a favor i una en contra

Paula Clemente
2 min
Un dels repartidors de l’aplicació de repartiment a domicili,  Glovo, a Barcelona. Denuncien que l’app no es permet ni fer les seves pròpies factures.

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha validat aquest dilluns el model de negoci de Glovo i la seva relació amb els repartidors. És la primera vegada que un alt tribunal autonòmic es posiciona a favor de l'empresa, però això no estableix un precedent: el Tribunal Superior de Justícia d'Astúries va desestimar íntegrament, el juliol, un recurs de Glovo contra una sentència que concloïa que un repartidor de Gijón era fals autònom.

En el cas de la sentència feta pública aquest dilluns, en canvi, el TSJM ratifica que la relació entre el repartidor i la plataforma és aliena a l'ordre laboral i és més pròpia d'una relació amb un treballador autònom econòmicament dependent (TRADE). La sentència, segons ha comunicat Glovo, es basa en fonaments com la llibertat d'elecció horària, d'escollir la ruta, la retribució basada en el nombre de serveis prestats o el fet que no s'hagin de justificar les absències.

Sigui com sigui, aquesta segona sentència procedent d'un Tribunal Superior de Justícia eleva el nivell de la pugna judicial. Fins ara el conflicte el portaven tribunals de primera instància, que resolien denúncies de riders contra Glovo. El fet que s'hagin pronunciat dos alts tribunals autonòmics i ho hagin fet amb posicions contràries dona a entendre que haurà de ser el Tribunal Suprem o fins i tot un tribunal europeu el que fixi un criteri definitiu.

De moment, Glovo ha aprofitat el comunicat on comparteix aquesta sentència favorable a l'empresa per sol·licitar, igualment, més seguretat jurídica amb les "noves relacions laborals derivades de la digitalització", sense destruir un model de negoci que, segons ells, s'ha mostrat "pràctic i útil" per a totes les parts implicades.

stats