Economia 16/07/2019

Els treballadors de les Illes estan de baixa prop d'una setmana a l'any

La comunitat balear és la que presenta una pèrdua mitjana més baixa de tot l'Estat, amb 43,6 hores per exercici

Ara Balears
2 min
Els treballadors de les Illes estan de baixa prop d'una setmana a l'any

PalmaLes Illes Balears varen ser el 2018 la comunitat autònoma que va registrar una menor taxa d'absentisme laboral, amb una pèrdua mitjana anual per treballador de 43,6 hores anuals, segons ha ressaltat Javier Blasco de Lluna, director d'Assessoria Jurídica del Grup Adecco, en la jornada que amb el títol ‘Absentisme laboral. Com mesurar-lo, controlar-lo i prevenir-lo’ s'ha duit a terme aquest dimarts a la seu de CAEB. La mitjana estatal és de 86,7 hores.

Quinze de les desset comunitats autònomes varen incrementar la seva taxa d'absentisme entre el 2000 i el 2018. Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Andalusia mostren les pujades més marcades. Per contra, el País Valencia i Extremadura són les que tenen les més moderades. Cantàbria i Catalunya són les úniques dues autonomies que han pogut desvincular-se de la tendència ascendent de la taxa d'absentisme.

En quatre regions, de mitjana, hi ha una pèrdua de més de 100 hores anuals per assalariat per motiu d'absentisme: el País Basc, Navarra, Astúries i Castella i Lleó. En la situació oposada, només hi ha dues comunitats en les quals la pèrdua anual per treballador és inferior a les 70 hores anuals: les Illes Balears i Andalusia.

La responsable del Programa de Salut Laboral de CAEB, Mavia Isern, ha destacat en la introducció de la jornada que “l'absentisme laboral es va reduir durant els anys de la crisi, però els darrers anys la recuperació econòmica ha estat acompanyada d'una remuntada de les baixes per malaltia comuna i de l'absentisme en general, si bé les Illes Balears són la comunitat autònoma que en presenta un menor índex”.

Isern ha assenyalat que “l'absentisme és un tema que inquieta les empreses, perquè és el símptoma que alguna cosa no funciona com caldria i pels costos directes i indirectes que genera, a banda dels problemes organitzatius i productius que comporta”. També ha dit que “aquesta jornada s'emmarca dins el programa finançat per la Fundació Estatal per a la Prevenció de Riscos Laborals, que té per objecte promoure i facilitar una adequada i eficaç gestió de la seguretat i salut laboral en les empreses”.

Iñaki Insausti, director de l'àrea de Salut de Geseme i expert en gestió i millora de l'absentisme laboral, ha destacat en la seva intervenció que “les dades més recents sobre absentisme laboral indiquen que el 2018 a Espanya es va superar el pic més alt registrat fins aleshores, el de 2009, fet que compromet la competitivitat i el creixement de les nostres empreses, per la qual cosa resulta imprescindible assumir aquesta realitat i adoptar solucions eficaces, amb naturalitat”.

Humberto Borrás Zedda, psicosociòleg, docent i gerent de Talenthum Consultors, ha incidit en l'“absentisme presencial” i ha explicat que “es produeix quan la persona treballadora acudeix al seu lloc de feina però per diferents circumstàncies no té el màxim de rendiment”. “Una modalitat de l'absentisme presencial és l'anomenat ‘absentisme emocional’, en el qual la persona és físicament a la feina però dona mostres de desconnexió emocional amb el que fa i una clara falta de motivació”, ha afegit.

stats