Economia 23/03/2022

Els transportistes i els pescadors illencs desconvoquen la vaga

Les negociacions amb el Govern i l'Estat respectivament han donat els resultats esperats

2 min
Vaixell pesquer arribant a Cala Figuera.

PalmaEls transportistes i els pescadors de les Illes Balears han anunciat aquest dimecres que desconvoquen les seves pertinents vagues. Aquests darrers han estat tres dies sense sortir a la mar, mentre que els transportistes l'havien de començar dilluns que ve.

Les negociacions tant amb l'Estat, pel que fa als pescadors, com amb el Govern, per part dels transportistes, han arribat a bon port, ja que totes dues eren pel mateix motiu: la pujada de preu dels carburants.

Pel que fa als pescadors, la notícia arriba després de la reunió que tenia la federació pesquera de l'Estat amb el ministre d'Agricultura i Pesca, Luis Planas. Segons ha explicat el president de la confraria mallorquina, Domingo Bonnín, els representants balears "han sortit contents de la reunió i per això es desconvoca la vaga".

Segons ha dit Bonnín, dimarts de la setmana que ve s'aprovarà un reial decret que inclourà les mesures que s'han pactat avui en la reunió amb el ministre Planas. Ara bé, també ha avisat que, "si no hi estan incloses, tornarem a aixecar la veu com hem fet fins ara".

Els transportistes desencallen la situació

En el cas terrestre, la decisió arriba després de la reunió que han tingut amb el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i portaveu del Govern, Iago Negueruela, i motivada també per les ajudes directes per pal·liar la situació de crisi econòmica, concretament d'un import de 5,5 milions d'euros, que aportarà íntegrament el Govern de les Illes.

Els transportistes han arribat a un acord amb l'Executiu illenc, que també ha promès mesures que els ajudaran a alleugerir els sobrecostos econòmics i evitaran així més problemes de subministrament a l'Arxipèlag. Aquest matí, Francina Armengol ha informat que, entre aquestes ajudes, hi destaca principalment que el Govern subvencionarà el transport per la pujada de preus del carburant.

A més, la presidenta ha explicat que, a part de les subvencions directes per l'increment del cost dels carburants, fins que el govern estatal faci efectiva l'ajuda de 500 milions d'euros anunciada per al transport, l'Executiu balear es compromet a establir clàusules de revisió en els contractes entre el sector públic i les empreses transportistes, que permetin compensar aquest augment.

El representant de la Federació de Transports de les Illes Balears ha explicat que, durant les quatre reunions que han mantingut amb el Govern, les negociacions han estat "dures i tenses", però que finalment han arribat a un acord pel bé "dels ciutadans, transportistes i treballadors de les Illes". A més, ha celebrat l'esforç del Govern illenc per pal·liar els efectes de la pujada dels carburants i dels preus, i ha assegurat que espera que les ajudes estatals arribin "com abans millor".

En aquest sentit, el conseller de Mobilitat, Josep Marí, ha destacat la importància dels transportistes en general, però encara més per a les Illes Balears, i ha agraït que s'hagi desconvocat la vaga que havia de començar dilluns que ve. A més, Marí ha remarcat que des del Govern s'ha "fet un esforç" per desbloquejar aquesta situació i ha anunciat que durant les pròximes setmanes continuaran reunint-se amb els transportistes per assessorar-los a l'hora de sol·licitar les ajudes i conèixer la realitat del sector davant la crisi econòmica que ha provocat la guerra d'Ucraïna.

stats