Finances personals

Totes les novetats fiscals de la campanya de la renda

Els incentius als plans de pensions empresarials i els nous trams d'IRPF a les rendes altes són els canvis més destacats

3 min
Campanya de la declaracio de renda 2021

BarcelonaLa campanya de la declaració de la renda torna aquest 2021 amb diverses novetats. La més important afecta els estalviadors que tinguin diners en plans de pensions personals, ja que se'n podran deduir menys, així com augments de l'IRPF per a les rendes més altes i canvis en la tributació dels lloguers d'habitatges i locals comercials.

Incentius als plans de pensions d'empresa

El 2021 van entrar en vigor els canvis introduïts pel govern espanyol en les deduccions dels plans de pensions, que tenen com a objectiu “incentivar els plans d'empresa”, explica Carme Jover, presidenta de la comissió de fiscalitat del Col·legi d'Economistes i professora de la Barcelona School of Management de la UPF. A Espanya, com en molts altres indrets d'Europa, la proporció de la població en edat de treballar és cada any menor i, a més, els sous reals fa temps que estan estancats, mentre que el nombre de pensionistes creix cada any.

Per entendre els canvis d'aquest any cal entendre primer que hi ha dos tipus de plans de pensions: els individuals i els d'empresa. Els primers són els que tenen com a titular una persona física, que va fent aportacions al fons fins que es jubila i passa a cobrar-lo. Els segons són els que les empreses fan per als seus treballadors. En aquest cas, també tenen com a titular una persona –en aquest cas un empleat–, però les aportacions les fa l'empresa que li dona feina. A més, el treballador pot, si vol, fer aportacions personals del seu sou.

Fins ara, els plans individuals permetien deduir de la declaració de la renda les aportacions fetes aquell any fins a una quantitat màxima de 8.000 euros. Aquesta xifra es redueix ara als 2.000 euros.

Els treballadors que tinguin un pla d'empresa sí que poden continuar deduint-se els 8.000 euros d'aportacions fetes per la companyia al seu pla. És a dir, les aportacions les fa l'empresa però la rebaixa fiscal la gaudeix l'empleat. A més, hi pot afegir també les aportacions que faci ell personalment al pla fins al màxim de 2.000 euros.

Així doncs, un treballador amb un pla d'empresa pot arribar a obtenir una deducció de 10.000 euros. Si el pla és individual, el màxim és de 2.000 euros.

Nous tipus a l'IRPF

L'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) és l'impost que afecta més gent quan es fa la declaració, ja que el paguen tots els treballadors –assalariats i autònoms–, els pensionistes i els propietaris d'actius que cobrin rendes derivades (pagaments de lloguers, rendiments de fons d'inversió o dividends empresarials, per exemple).

Pel que fa al gravamen que afecta les rendes del treball –o sigui, els sous–, aquest impost té dos trams, un que l'estableix el govern espanyol i un altre que l'estableixen les administracions autonòmiques. Amb la declaració del 2021, l'Estat va introduir un nou tram per als salaris superiors a 300.000 euros anuals.

A més, l'IRPF també grava les rendes del capital, que el marca l'Estat. El 2021 entra en vigor un nou tram superior del 26% per a rendes que sobrepassin els 200.000 euros.

Casella per a criptomonedes

Una altra novetat és la inclusió d'una casella específica per declarar les inversions en criptomonedes, que fins ara anaven a l'apartat d'altres béns econòmics. No obstant això, no en canvia la tributació, ja que continuen amb el tractament de qualsevol renda de l'estalvi i el capital i, per tant, tributen l'IRPF corresponent en cas de guanys.

Deduccions de lloguers per a propietaris

La declaració també autoritza deduccions als propietaris d'immobles –si no són grans tenidors– que van reduir els preus dels lloguers de les seves propietats durant el primer trimestre del 2021. En el cas dels lloguers de locals comercials i oficines, es permet una deducció de tota la rebaixa del lloguer, sempre que les empreses llogateres siguin de sectors afectats per la pandèmia.

En el cas de lloguers per a habitatge, sempre s'havia pogut deduir un 60% de les reduccions de lloguer, però ara cal que el lloguer hagi sigut liquidat pel propietari. Fins ara es podia deduir encara que el lloguer no hagués estat declarat i s'enxampés en una inspecció.

Deduccions reformes d'habitatges

En l'àmbit immobiliari, el govern espanyol va aprovar un decret l'any passat per afavorir les reformes d'immobles en dos àmbits. El primer és una deducció del 20% –amb un límit de 5.000 euros– del cost de les reformes d'habitatges per reduir el consum de calefacció un 7%.

El segon és una deducció del 40% del cost de les obres per incrementar l'eficiència energètica de l'habitatge familiar habitual fins a una certificació d'eficiència A o B, amb un topall màxim de 7.500 euros per habitatge. La mateixa mesura també s'aplica a les reformes d'edificis residencials, però en aquest cas la rebaixa fiscal és més alta: del 60% del cost de les obres i un límit de 15.000 euros deduïbles.

stats