Energia
Economia 10/10/2022

El topall del gas encareix la llum aquest dilluns

El preu de la llum supera per primer cop el preu que hauria tingut sense aquest mecanisme

3 min
La Central de Cicle Combinat Besòs d'Endesa

BarcelonaEl topall al preu del gas per generar electricitat –la denominada excepció ibèrica– fa dos dies que ha perdut gran part de la seva efectivitat. Aquest dilluns el preu de la llum, inclosa la compensació que s'ha de pagar a les instal·lacions que utilitzen gas per generar electricitat, ha superat per primer cop el preu que hauria tingut la llum en el mercat majorista. Per a demà dimarts la situació ha tornat a la normalitat i el preu, inclosa la compensació, és inferior al que hi hauria sense el topall del gas, però només 1,2 euros el megawatt hora menys.

Segons el govern espanyol, des que aquest sistema va entrar en vigor el passat 15 de juny, el preu de la llum en el mercat majorista s'ha situat de mitjana més del 16% per sota del preu que tindria sense aquest topall, cosa que en dos mesos i mig hauria estalviat als espanyols més de 2.000 milions d'euros.

Fonts del ministeri per a la Transició Ecològica han tret ferro al fenomen dels dos últims dies i asseguren que el mecanisme continua sent vàlid per reduir el preu de la llum. Aquestes fonts atribueixen el que està passant al càlcul de l'hipotètic preu que tindria la llum sense el topall, perquè suposa una eficiència de les centrals de gas (cicles combinats) del 55%, superior a la de les centrals menys eficients que han d'operar per cobrir la demanda quan cal molta generació amb gas. Això ha passat aquest dilluns, en què el gas aporta el 46% de l'electricitat i han operat centrals que normalment no ho fan. A més, des del ministeri asseguren que els càlculs que fan sobre el preu que hi hauria sense el topall són molts conservadors i que l'estalvi real és possiblement superior.

De fet, des que va entrar en vigor el topall el gas ha tingut més pes en la generació elèctrica del que tenia històricament. Al setembre, més del 33% de la producció elèctrica a Espanya es va fer amb gas. I del gener al setembre, la generació elèctrica amb aquest hidrocarbur va superar el 24%, quan el mateix període de l'any passat tot just va ser el 14%. Això es deu, en part, a la sequera, que ha fet reduir la producció hidràulica, i també a la crisi de les nuclears franceses, que ha convertit a Espanya en exportadora d'electricitat al país veí, cosa que l'obliga a generar més electricitat amb gas.

La paradoxa d'aquest dilluns és la següent: el preu de la llum en el mercat majorista és de 229,59 €/MWh. Un preu que inclou el preu del mercat majorista, el pool, de 163,92 euros, més la compensació pel topall del gas, de 65,67 euros MWh. Sense la compensació, el preu hauria sigut de 228,52 euros, és a dir, 1,07 euros menys que amb el topall del gas, amb una diferència del 0,4%.

El fenomen no es repetirà demà dimarts, quan el preu de la llum al mercat majorista s'ha situat de mitjana en 238,31 €/MWh. Un preu que inclou el preu de la subhasta, de 170,77 €/MWh, més la compensació del gas, de 67,54 €/MWh. Sense el topall del gas, el preu hauria estat de 239,53 €/MWh, fet que suposa 1,2 €/MWh més que amb la compensació. És a dir, els clients de la tarifa regulada (PVPC) s'estalviaran pel concepte d'energia del rebut un 0,5%. És a dir, hi torna a haver estalvi després de l'excepció d'aquest dilluns, però molt inferior al que s'havia produït des que va entrar en vigor la mesura.

Reforma de la tarifa regulada

En aquest context, el ministeri per a la Transició Ecològica ha llançat a informació pública una proposta per reduir la volatilitat de la tarifa regulada. La proposta planteja incorporar a la fórmula de càlcul del PVPC –la tarifa regulada que tenen uns nou milions de punts de subministrament, el 35% dels clients– un cistell de preus a mitjà i llarg termini per evitar les fortes oscil·lacions actuals, sense perdre les referències de preus a curt termini que fomenten l'estalvi i el consum eficient.

stats