Economia 26/06/2020

Álvaro Medina: “Les TIC seran fonamentals per sortir de la recessió”

El Gerent de la Fundació Bit defensa que les noves tecnologies tindran un paper clau a la crisi del coronavirus

Catalina Riera
3 min
“Les TIC seran fonamentals per                  sortir de la recessió” Álvaro Medina

PalmaÁlvaro Medina Ballester (Palma, 1986) és el gerent de la Fundació Bit des de l’agost del 2019. Va estudiar Enginyeria Informàtica a la Universitat de les Illes Balears (UIB) i es va especialitzar en tecnologies mòbils. Té més de vuit anys d’experiència en el món del desenvolupament tecnològic i, des del seu punt de vista, les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) seran clau a l’hora de sortir de la crisi econòmica generada pel covid-19.

L’economia del coneixement pot ajudar a reduir la dependència del turisme que tenim a les Illes?

Sí, però ha de ser un procés gradual. Cada vegada que al Parc Bit consolidam creixement econòmic, també es consolida a tota la societat balear. De fet, durant els darrers quatre anys, les Balears han estat la comunitat, juntament amb Múrcia, on més ha pujat el diferencial d’I+D (investigació i desenvolupament) del PIB.

Ens trobam en una recessió greu. Quin paper poden jugar les TIC a l’hora de sortir-ne abans?

Les TIC seran fonamentals per sortir-ne. La creació de software i l’economia del coneixement podrien ser els factors clau per sortir de la crisi com més aviat millor.

Bona part de les empreses tecnològiques de les Illes continuen vinculades al turisme, no és ver?

Sí, moltes de les empreses hi estan vinculades. La majoria són punteres en l’àmbit mundial i donen valor afegit tant a les Balears com a altres països. Algunes han aprofitat el coneixement tant de la Fundació Bit com del Centrebit de Menorca per millorar la gestió hotelera. Per exemple, n’hi ha que donen coneixement de dades als seus clients per mostrar-los el comportament dels consumidors. Les dades també et permeten reciclar-te.

I com ajuden a reduir la dependència del turisme?

Quan el mercat turístic demana molts de serveis, aquestes empreses els en donen, però si aquesta demanda baixa, intenten créixer cap a altres bandes. A més, hi ha companyies tecnològiques que no depenen que a les Balears hi hagi turisme, ja que la majoria opera reserves a tot el món. No veig que hi hagi tanta dependència. Només per posar-ne un exemple, m’agradaria destacar el sector agrícola, que depèn moltíssim del turisme i amb el coronavirus s’ha reinventat a través de canals digitals.

De fet, el coronavirus ha impulsat la digitalització amb el teletreball, la generalització de les eines que el faciliten i l’adopció de les aplicacions de rastreig de contactes, per citar alguns exemples. Això s’ha començat a notar?

Ho ha accelerat, i aquesta introducció d’eines en el futur serà inevitable. El repte és a llarg termini, les empreses s’hauran de plantejar si invertir en aquestes eines o no. Això sí, segurament hauran de modificar i preparar la seva organització per poder fer teletreball en un determinat moment.

Falten professionals qualificats en TIC a les Balears?

Sí, sense cap dubte. Hi ha molta demanda de TIC, però són pocs els joves que acaben la formació. De fet, cada any se’n graduen entre un 15% i un 25% a la UIB.

A què es deu aquest poc interès?

Segurament sigui perquè és més fàcil començar a fer feina als 16 anys en un hotel que acabar la carrera amb més de 20 anys. A banda, els al·lots més joves tenen la idea que l’enginyeria informàtica és una carrera difícil, i això els sol tirar enrere.

Ara organitzau un curs en línia, l’Acadèmia Digital Emprenbit. Com pot ajudar els que tenen una idea de negoci relacionada amb la tecnologia?

L’Emprenbit és la incubadora d’ start-up de la Fundació Bit. Aquesta acadèmia virtual durarà tres setmanes, en les quals s’explicaran les fases per presentar una idea de negoci o iniciar una start-up. És cert que la formació és bàsica, però suficient per fer la primera passa sòlida per muntar un negoci relacionat amb la tecnologia. Per ara s’hi han apuntat 40 persones, i el més curiós és que n’hi ha d’Eivissa i de Menorca.

Quina mena d’idees es couen entre els emprenedors de les Balears?

Hi ha de tot, però a la incubadora totes les idees han de ser de base tecnològica. D’aquí han sortit casos d’èxit, i un dels més clars és el de l’empresa Habitissimo, un software que posa en contacte persones que volen fer una reforma amb professionals.

stats