Economia 02/03/2023

La temporada turística del 2023 serà més llarga: criden un 25% més de fixos discontinus que el 2020

Entre el gener i febrer d'aquest any les empreses illenques ja han reclamat 19.050 fixos discontinus, quasi quatre mil més que en el mateix període de fa tres anys, abans de la pandèmia

3 min
La hostaleria és un dels sectors més afectats per la crisi del coronavirus

PalmaLes dades d'afiliació publicades aquest dijous sobre el mes de febrer, que marca l'inici de l'augment de l'activitat econòmica i laboral de l'any, anticipa una temporada turística més llarga que en els altres anys a les Balears. Les empreses illenques ja han cridat 19.050 fixos discontinus entre els mesos de gener i febrer, un 25% més que en el mateix període del 2020 –abans de la irrupció del coronavirus– i el doble que el 2015. L'any passat, a més, es va arribar als 160.000 fixos discontinus. "S'avança en la desestacionalització any rere any", ha afirmat el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou. "La perspectiva és incorporar treballadors el més aviat possible", ha afegit per la seva banda el conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela.

L'ampliació de la temporada turística també es veu en el fet que l'hostaleria és el sector en el qual més es va incrementar l'afiliació en el mes de febrer, amb un 11,5% més que al gener, molt per damunt del 6,7% de la construcció o el 4,7% del sector serveis. L'ocupació augmenta a totes les illes comparat amb el 2022, especialment a Eivissa (6%) i Mallorca (4%), i entre els grups d'edat destaquen enormement els joves menors de 25 anys (15,1%).

Les crides de les empreses als fixos discontinus van en consonància amb les dades d'afiliació a la Seguretat Social. Mai s'havia assolit un febrer amb una mitjana de 463.000 afiliats –el major registre fou el de 443.000 de l'any passat–, i les Illes ja encadenen setze mesos consecutius de màxims històrics d'ocupació. A més, un de cada vuit llocs de feina generats a Espanya el mes passat es van crear a les Balears. "Pel nostre pes de població, la relació hauria de ser d'un de cada cinquanta", ha assenyalat el director general d'Ocupació.

Si es mira en el conjunt d'Espanya, el 4,7% més d'afiliats a les Illes que el febrer de 2022 només se situa per davall de les Canàries (5,4%), que es troba en temporada alta, i duplica el valor de la mitjana estatal (2,4%). Segons Llorenç Pou, l'actual ritme de creació d'ocupació apunta a una forta reactivació econòmica aquest any, com la que es va viure el 2022.

Contractes indefinits

Del febrer de 2022 al de 2023, des que es va aprovar la reforma laboral en el Congrés dels Diputats, les Balears han passat de tenir un 61,4% de contractes temporals a un 38,6% i, per tant, la contractació indefinida ha agafat el camí contrari. Avui dia, els indefinits representen set de cada deu contractes de les Illes, mentre que en el conjunt d'Espanya es manté en el 45,5%. A més, a les Pitiüses la xifra arriba fins al 84% d'Eivissa i el 80% de Formentera, mentre Menorca i Mallorca se situen en el 65%. "És una qüestió de valentia política que l'ocupació en els serveis no sigui precària", ha incidit el director general d'Ocupació.

L'atur

L'atur continua caient a les Balears i la xifra durant el mes de febrer és la més baixa de la sèrie històrica. En el segon mes del 2023, les Balears han liderat la caiguda de l'atur a l'Estat en un febrer en què moltes comunitats autònomes han vist com el nombre de persones sense feina augmentava significativament. Segons les dades publicades aquest dijous pel Ministeri de Treball i Economia Social a les Illes hi ha actualment 35.200 persones desocupades, el que suposa un descens de l'1% en comparació amb el mes de gener (quan n'hi havia 354 més) i d'un 32,96% en comparació amb el mateix període de l'any passat, quan hi havia 17.304 illencs més a l'atur.

Igualment, a finals de febrer hi havia un 42,9% (72.725 persones en total) dels demandants d'ocupació que es beneficiaven d'alguna ajuda d'atur, amb unes prestacions que, de mitjana, són un 14% més altes que el 2019. "La major crida de fixos discontinus dona peu a més i millors cotitzacions", ha afirmat Pou.

A l'Arxipèlag, amb una economia basada en el turisme, és habitual que l'atur baixi entre gener i febrer. De fet, des del 2006, l'únic any en què no ho va fer va ser el 2021. Així i tot, la reducció de 354 aturats és la més suau des de febrer de 2009. A més, a les Illes, el volum d'aturats és un 34,9% inferior al del mateix mes del 2019, l'any previ a la pandèmia del coronavirus. Igual que en mesos anteriors, les Balears marquen un nou mínim històric, ja que els 35.200 aturats són la xifra més baixa d'atur per a un mes de febrer de tota la sèrie.

stats