Economia 27/10/2021

Una temporada "digna, però no molt positiva" per al lloguer vacacional de Mallorca

Així i tot, l'Associació d'Habitatges i Lloguers Turístics de Mallorca ha assegurat que ha estat millor que no s'esperava

2 min
Possessió mallorquina.

PalmaEl sector del lloguer vacacional de Mallorca i Eivissa, encapçalat per l'Associació d'Habitatges i Lloguers Turístics de Mallorca, Habtur, ha fet balanç de la temporada i ha dit que ha estat digna, però no excessivament positiva. Segons ha explicat el seu president, Toni Barceló, l'inici de temporada va tenir moltes incerteses i no se sabia "si es podria acabar." Però malgrat que no hagi estat una temporada corrent, diuen poder estar "mig contents, perquè s'han superat les expectatives."

Segons han explicat Barceló i la gerent d'Habtur, Maria Gibert, el començament de la temporada va ser fluix. Des del març fins a final de maig, les dades varen estar molt per davall de la 'normalitat,' i, a més, els brots de covid-19 de principi d'estiu feien augurar que la temporada seria dolenta. Però des d'Habtur han assegurat que a partir del juny es varen "començar a recuperar."

"El juliol i l'agost s'han pogut comparar amb els del 2019", ha assegurat Barceló, explicant que en aquests dos mesos s'arribà al 80% de les dades del 2019. El setembre i l'octubre també han estat dos mesos amb percentatges d'ocupació elevats, d'entre un 60% i un 70%, "sempre segons les tipologies", han assegurat des de l'associació. S'ha dit amb relació que les cases de camp amb piscina han estat el producte estrella de l'estiu. Han tingut molta demanda perquè el client "cercava estar aïllat sense zones comunes."

Pel que fa a les zones, Pollença i Calvià han estat les que més han rebut les conseqüències de la pandèmia, a causa que són d'influència britànica i aquests turistes no hi varen poder arribar amb més fluïdesa fins ben entrat l'estiu. Alhora, des d'Habtur han explicat que el comportament del mercat alemany ha estat molt positiu, però alhora s'ha destacat molt l'estatal, que gairebé "ha substituït el britànic." Així mateix, s'ha destacat la bona rebuda del turisme francès i per negatiu el nòrdic, un sector que no s'ha recuperat.

La temporada es comença a tancar

A l'expectativa del que pugui passar a última hora, "el novembre és un mes molt irregular, i ja ho era abans de la pandèmia." De moment, el 50% de la planta de lloguer turístic ja ha tancat les portes a causa de no estar preparats per a l'hivern, és a dir, no tenir calefacció, per exemple. D'aquest 50% restant, només un 30% té ocupació per a aquest mes vinent. Així i tot, Barceló ha avisat que s'haurà de veure l'impacte que pot tenir que Aena hagi anunciat un 20% més de seients que el 2019 per a aquest hivern.

stats