Societat 21/10/2021

Més de 50 de persones protesten davant del TSJIB per anul·lar la zonificació del lloguer turístic a Palma

Els manifestants han criticat que la llibertat del mercat i de negoci prevalgui per damunt

2 min
Els manifestants davant del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, a Palma.

PalmaGairebé una seixantena de persones, convocades per la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, s'han concentrat aquest dijous davant del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) per rebutjar la sentència que anul·la la zonificació del lloguer turístic de Palma. El tribunal va estimar el setembre el recurs que l'Associació d'Apartaments i Habitatges de Lloguer de Temporada (Habtur) va interposar el 2019 per demanar que s'anul·làs aquesta mesura. Cal recordar, però, que el Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics (PIAT) del Consell de Mallorca diu que si s'anul·la una zonificació, només es permetrà en aquell municipi el lloguer vacacional en unifamiliars i adossats; o sigui, la mateixa restricció impugnada.

"La llibertat de mercat i de negoci preval per damunt dels drets fonamentals dels veïns i veïnes", han criticat els membres en un comunicat, que la portaveu de la federació, Maribel Alcázar, ha llegit a la manifestació. El text de protesta lamenta que el tribunal no hagi tingut en compte les 5.469 signatures acreditades que varen avalar la Iniciativa popular presentada per la federació, i que són la base de l'acord aprovat pel ple de l'Ajuntament per limitar el lloguer turístic a Palma. 

La federació també recrimina que la sentència no tingui en compte la "incompatibilitat" entre l'oci turístic i els residents, que inevitablement generarà molèsties per renou i música alta a qualsevol hora, especialment durant la nit. En la mateixa línia, les associacions denuncien que molts propietaris de lloguers turístics no declaren la totalitat dels seus ingressos i mantenen bona part de la mà d'obra sense contractes.

Per això, l'entitat veïnal ha exigit que abans que augmenti i es consolidi més el lloguer turístic, es posi en marxa un sistema d'inspecció eficaç. "Els ciutadans no podem exercir d'espies dels nostres veïns, com se'ns demana cada vegada que denunciam, exigint, a més, proves físiques que difícilment podem obtenir amb els nostres mitjans, en comptes d'iniciar el seguiment oficial des de l'administració competent", han afegit en el comunicat. 

stats