Els supermercats podran limitar de manera "extraordinària" l'acaparament d'articles

El govern espanyol introdueix la mesura al pla de xoc per fer front a l'impacte econòmic de la guerra, que durarà fins al 30 de juny

2 min
Una compradora  En un establiment d’una gran cadena de supermercats a Sagunt.

MADRIDEl pla de xoc per fer front a les conseqüències econòmiques derivades de la crisi energètica i la guerra a Ucraïna amaga més d'un canvi legislatiu fins ara no conegut. La norma, que s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d'aquest dimecres, inclou que els supermercats puguin limitar la quantitat de productes que poden ser adquirits pels compradors. En concret, es modifica l'Ordenació del Comerç Minorista i s'estableix que "davant circumstàncies extraordinàries o de força major" els establiments comercials podran "suspendre de manera temporal la prohibició prevista de limitar la quantitat d'articles que poden ser adquirits", recull el BOE.

El govern espanyol introdueix aquesta mesura després de dues setmanes en què la vaga de transportistes, però també la guerra a Ucraïna, anomenat el "graner d'Europa", han tingut conseqüències en diferents supermercats de l'Estat. De fet, les grans cadenes van començar a limitar les vendes d'oli de gira-sol, un producte elaborat a partir d'unes llavors que en la seva majoria procedien d'Ucraïna.

La normativa que regula el Comerç Minorista estableix que els comerciants "no poden limitar la quantitat d'articles que poden ser adquirits per un comprador ni establir preus més elevats o suprimir reduccions o incentius perquè les compres superin un determinat volum" i només estableix l'excepció "temporal" de mesures de limitació en cas que el supermercat no tingui existències suficients d'un producte concret. Ara, el govern espanyol permetrà que fins al 30 de juny –el pla de xoc durarà fins aquesta data, per bé que el govern espanyol ja ha obert la porta a prorrogar-lo si cal– els supermercats puguin controlar l'acaparament de productes per part dels clients.

Ara bé, les llavors de gira-sol no són l'únic producte que es va veure afectat per la guerra. S'hi afegeix el cereal i l’oli vegetal. De fet, el país és el gran proveïdor d’aquest producte a Catalunya i Espanya: un 70% del que arriba és ucraïnès. Això va impactar directament a les empreses que treballen amb aquest tipus de condiment, fins al punt que han posat l'opció del tancament damunt la taula.

stats