Economia 21/03/2019

Bon inici econòmic del 2019: creix la facturació de serveis un 7% i la industrial un 4,5%

L'ocupació en el sector terciari ha augmentat el gener un 2,4% en relació amb el mateix mes del 2018

Ara Balears
2 min
La xifra de negocis del sector dels serveis augmenta a les Illes

PalmaLa xifra de negocis del sector dels serveis va créixer a les Balears el gener un 7% en termes interanuals i l'ocupació en el sector va augmentar un 2,4%, segons els indicadors d'activitat del sector serveis (IASS), publicats aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A més, la xifra de negocis de la indústria a les Illes va créixer un 4,5%, segons el mateix institut.

En el conjunt de l'Estat, l'activitat dels serveis va augmentar el gener un 5,4% respecte del mateix mes de l'any passat, amb la qual cosa s'accelera 2,7 punts enfront de l'avanç del desembre (2,7%), mentre que l'auge de les vendes una vegada corregits els efectes estacionals i de calendari va ser del 5,7%. Quant a l'ocupació, en el sector dels serveis el gener va augmentar un 2,2%, una dècima més que en el mateix mes de l'exercici anterior.

En termes bruts, el creixement de les vendes en el sector serveis al gener va venir impulsat pel dels altres serveis, amb un avanç del 6,7%, i dins aquest per les activitats professionals i científiques (9,8%) i les administratives i els serveis auxiliars (9,8% també). Les vendes del transport i emmagatzematge varen créixer un 6,9% i, per darrere, les de l'hostaleria varen créixer un 4,4% i les de la informació i comunicacions, un 3%. La xifra de negoci del comerç va avançar el 4,7% al gener, impulsada per la del comerç majorista (6,1%), que va compensar el menor augment de la venda i reparació de vehicles i motocicletes (3,4%) i del comerç minorista (2,5%).

Totes les comunitats autònomes varen augmentar les vendes de serveis al gener respecte del mateix mes de l'any anterior, especialment Galícia (11,7%), la Rioja (10%) i Cantàbria i Castella - la Manxa (totes dues amb un 9,2%).

Indústria

La xifra de negocis de la indústria va augmentar un 4,5% interanual a les Balears durant el gener, segons les dades difoses per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A escala estatal, aquesta xifra va augmentar un 0,2% el gener en comparació amb el mateix mes del 2018, en tant que varen reduir un 1,9% les entrades de comandes.

La facturació industrial, corregits els efectes estacionals i de calendari (diferència de dies hàbils), va pujar un 1,6% en taxa anual en aquest primer mes del 2019, mentre que les comandes varen disminuir per segon mes consecutiu, un 0,7%.

Per destinació dels béns, al gener va caure la facturació en els d'equip (2,9%) i els d'energia (6,2%), i varen pujar els de consums (1,8%) i intermedis (2,5%). Quant als mercats, destaca al gener el descens de la facturació industrial i de les comandes en la zona no euro del mercat exterior, amb caigudes del 3,2% i el 3,4%, respectivament. La xifra de negocis per comunitats autònomes va augmentar respecte del gener del 2018 en 11 comunitats autònomes i va disminuir en les altres 6. Els majors creixements varen tenir lloc a Navarra (11,3%), Castella - la Manxa (5%) i les Balears (4,5%), en tant que els majors descensos es varen produir a Castella i Lleó (6,9%), el País Valencià (6,6%) i Extremadura (3,9%).

stats