Laboral

La Seguretat Social preveu que a l'agost es destrueixin 187.000 llocs de treball

En els primers vuit mesos de l'any s'han sumat 340.000 afiliats

2 min
José Luis Escrivá, després de l'entrevista.

BarcelonaDesprés d'un juliol en què les dades d'ocupació van donar senyals d'alarma, les dades d'afiliació de l'agost també reflecteixen un punt d'incertesa. La Seguretat Social espera una reducció del nombre d'afiliats de 187.000 persones, segons les xifres que ha compartit aquest dimecres el ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Tot i així, és una caiguda inferior a l'experimentada en anys anteriors i l'executiu espanyol ha volgut reivindicar que, sense tenir en compte els efectes estacionals, el mes hauria tancat amb un augment de 65.000 afiliats.

Amb aquesta dada, els primers vuit mesos del 2022 hauran sumat 340.000 ocupats més i 700.000 des de l'agost de l'any passat, quan es van recuperar els nivells prepandèmia. La creació d'ocupació va arribar a pràcticament tots els sectors de l'economia, tot i que va ser més "intensa" en les activitats amb més valor afegit, amb un increment "especialment favorable" en els àmbits d'informàtica i comunicacions (+17%), educació (+12%) i activitats professionals, científiques i tècniques (+9%).

Aquest creixement també ha estat generalitzat arreu del territori espanyol. Durant la primera quinzena d'agost, Catalunya es va mantenir de mitjana en 3.596.499 afiliats a la Seguretat Social, en comparació amb les 3.465.918 persones que registrava durant el global del mateix mes del 2021. Tot i així, les comunitats que han experimentat un increment interanual més elevat són el País Valencià, les Illes Balears i les Canàries, on la variació ha superat el 5%.

Més contractes indefinits

Segons el ministeri, a l'agost el 81% dels afiliats tenien un contracte indefinit, 12 punts percentuals més respecte als anys anteriors. "Les dades mostren que el desplaçament de la contractació cap a fórmules indefinides propiciat per la reforma laboral es consolida com a tendència", defensa a la nota de premsa. A més, el departament que lidera José Luis Escrivá ha remarcat que aquesta millora es dispara entre els menors de 30 anys. Mentre que en els mesos d'agost del període 2015-2021 hi havia un 34% de joves amb contracte indefinit, aquest agost són el 65%. En total, hi ha 1,6 milions més d'afiliats amb contracte fix que abans de la pandèmia.

Pel que fa als expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), el govern espanyol ha destacat que les xifres continuen a la baixa. Els treballadors afectats per un ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció a Espanya se situen actualment en una mica més de 15.000 persones, mentre que al mecanisme sectorial per a les agències de viatges encara s'hi acullen uns 1.600 empleats.

D'altra banda, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha celebrat al seu compte a Twitter que els ingressos per cotitzacions s'han accelerat al juliol pel dinamisme de l'ocupació i que creixen 2,5 punts percentuals més que la despesa en pensions. "Un mes més, i ja en portem 16 de seguits, l'ocupació segueix creixent a un ritme molt notable", ha dit Escrivá.

stats