Economia 31/03/2020

El sector turístic balear podria perdre més de 6.000 milions d'euros per la crisi del coronavirus

Segons Exceltur, ingressaria un 40% menys del previst durant el 2020

Ara Balears
2 min
Fotogrames del documental Overbooking, en què es capten escenes de massificació absoluta.

PalmaEl sector turístic balear podria perdre 6.076 milions per la crisi de la pandèmia del coronavirus. Segons la previsió d'Exceltur, ingressaria un 40% menys del previst durant el 2020.

Mentrestant, el sector turístic espanyol, entre l'activitat directa i indirecta, patirà enguany unes pèrdues de facturació que podrien arribar com a mínim als 55.000 milions d'euros, la qual cosa suposarà un enfonsament del 32,4%, pel coronavirus, segons les previsions de l'aliança Exceltur.

Exceltur preveu que l'activitat turística veurà afectada part de la seva temporada punta d'estiu, la qual cosa, si es confirmàs, representaria una caiguda de diversos punts del total del PIB espanyol, "lamentablement molt superior a l'impacte de cap altre sector econòmic".

Per comunitats autònomes, Catalunya perdria fins a 10.881 milions d'euros d'activitat, una caiguda del 34%; Andalusia, 8.963 milions (32,5% menys); el País Valencià, 6.730 milions (33,6% menys); comunitat de Madrid, 6.383 milions (27,9% menys); Balears, 6.076 milions (40,8% menys), i Canàries, 4.718 milions (25,9% menys).

El lobby, que agrupa les principals empreses turístiques a Espanya, ha assenyalat aquest dimarts, en un comunicat, que la facturació ha caigut ja pràcticament a zero en els darrers dies a tot l'Estat, "amb mínima visibilitat respecte de la seva recuperació en els pròxims mesos, una cosa mai vista abans".

Les mesures de restricció de la mobilitat, tancament d'establiments i d'operacions per motius sanitaris han copejat la seva activitat "molt abans i amb més intensitat i velocitat" que la de cap altre sector de l'economia espanyola, ha lamentat.

Davant aquesta caiguda del sector, i per evitar la fallida de moltes de les companyies turístiques, Exceltur demana que es posposin els pagaments de quotes de Seguretat Social i de tota mena d'impostos i que s'ampliï la quantia de la línia d'avals a nivell de govern central i autonòmics fins al 80% dels crèdits per a les empreses, i elevar-ne la quantitat, avui situada en 20.000 milions, fins a, com a mínim, els 200.000 milions anunciats originalment.

Reclama, així mateix, que les eventuals devolucions dels imports de viatges se substitueixin per bons canviables en recuperar-se la normalitat i garantir la capacitat de gestió dels ERTO, ampliant els terminis als escenaris previsibles de caiguda de la demanda.

A més, advoca per un gran pla de reconstrucció paneuropeu, que complementi en clau fiscal i pressupostària els recursos del BCE i amb una transposició prioritària a Espanya de suport al turisme.

stats