Economia 30/10/2018

El sector químic preveu un alentiment del creixement el 2019

El català Carles Navarro, nou president de la patronal Feique

Xavier Grau
2 min
La inacció de l’Estat congela  una inversió de 30 milions de BASF

BarcelonaEl sector químic espanyol continuarà creixent els anys 2018 i 2019, però preveu un alentiment de la millora l'any que ve. Són les previsions del sector que ha explicat aquest dimarts a Madrid el català Carles Navarro, elegit nou president de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (Feique), la patronal del sector. Navarro és director general de Basf a Espanya.

A més, Navarro ha explicat que el possible increment de les bases de cotització per als sous més alts que preveu el govern espanyol, tal com va revelar el president de l'Autoritat Fiscal Independent (Airef), José Luis Escrivá, podria afectar a la creació d'ocupació del sector.

Segons ha apuntat Navarro, una base de cotització més gran per a la Seguretat Social podria repercutir en "menys beneficis" per a les empreses i "menys capacitat per generar llocs de treball", per la qual cosa s'ha mostrat "preocupat" que, fins i tot, arribin a treure els límits a les cotitzacions, com ja passa en altres països. En cas que finalment s'arribi a ampliar aquestes bases màximes, la qual cosa suposaria un significatiu increment en els ingressos per a la Seguretat Social, Navarro ha assegurat que es podrien veure "correccions" en les plantilles a causa d'un cost salarial més elevat per a les empreses del sector, segons Europa Press.

L'impacte de treure els límits o d'ampliar la base de cotització seria més negatiu en les companyies del sector químic a causa del salari mitjà, que és més elevat en aquestes empreses, davant d'altres indústries o altres sectors econòmics a Espanya. El salari mitjà de la indústria química se situa en 39.000 euros anuals, una xifra molt superior als 27.300 euros anuals de mitjana que presenten els salaris en el conjunt de la indústria al país i un 80% superior, per exemple, al que es paga de mitjana a l'hostaleria (13.668 euros).

Evolució de la xifra de negoci de la indústria química (en milions d'euros)

El sector químic preveu un alentiment i tem pèrdua d'ocupació per les noves bases de cotització

Font: Feique amb dades de l'INE

Impacte del preu del petroli i el Brexit

stats