Economia 25/03/2022

La consellera d'Hisenda reclama "una millor consideració" de la insularitat en les polítiques europees

Rosario Sánchez ha manifestat a Barcelona que és "la principal prioritat política"

ARA Balears
2 min
La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, en la reunió d'aquest divendres

PalmaEl Govern balear ha reclamat, davant el buró polític de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes (CRPM), reunit aquest divendres a Barcelona, "una millor consideració" de la dimensió insular en l'àmbit de la Unió Europea (UE). La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha manifestat que aquesta "continua essent la principal prioritat política" de la Comissió de les Illes de la CRPM que encapçala la presidenta del Govern, Francina Armengol, amb l'objectiu d'avançar en l'estratègia europea per als territoris insulars.

La Comissió de les Illes de la CRPM fa temps que reclama a la UE accions específiques a favor dels territoris insulars, assenyalen des del Govern, i demanen "encetar una reflexió política" sobre l'estratègia de la UE en què es tinguin en compte les especificitats de les Balears. S'ha de destacar que la CRPM, que agrupa 160 regions de 24 estats, representant 200 milions de ciutadans, va ser creada precisament per defensar els interessos de les zones costaneres europees i actuar en favor d'un desenvolupament més equilibrat del territori europeu.

En el context del Pacte verd europeu, la titular d'Hisenda i Relacions Exteriors ha mostrat el compromís de les Balears amb la UE per reduir les emissions netes almenys un 55% d'aquí al 2030 respecte del 1990, a fi de convertir-se en el primer continent climàticament neutre l'any 2050, tal com es reflecteix en el paquet de mesures Fit fot 55 de la UE. En aquest sentit, el Govern defensa que s'adopti un règim especial per als territoris insulars en matèria de transport, amb l'objectiu de no perdre competitivitat pels desavantatges propis de la insularitat.

Sánchez també ha traslladat la satisfacció de l'Executiu balear per la inclusió del port d'Alcúdia en la Xarxa Transeuropea de Transport en la proposta de la Comissió Europa de revisió del reglament, com s'havia estat reclamant. A més, ha defensat la inclusió en aquesta xarxa global de la connexió ferroviària Palma-Alcúdia i Palma-aeroport, així com la del port de Ciutadella.

stats