Tecnologia

El culebrot dels pares de ChatGPT acaba amb la readmissió de Sam Altman

La decisió arriba després que la plantilla d'OpenAI amenacés amb dimitir si no tornava

ARA
3 min
Sam Altman

BarcelonaOpenAI, l'empresa propietària de ChatGPT, fa marxa enrere i readmet finalment el seu cofundador Sam Altman com a conseller delegat. La decisió s'ha pres en les últimes hores i ha estat anunciada aquest dimecres al matí per la mateixa companyia en un missatge a X: "Hem arribat a un principi d'acord perquè el Sam torni a OpenAI com a conseller delegat amb una nova junta", diu el missatge al perfil de la companyia. "Estem col·laborant per tancar els detalls. Moltes gràcies per la vostra paciència", afegeix.

El canvi de posició arriba després que més de 700 dels prop de 770 treballadors de l'empresa amenacessin amb dimitir si la junta directiva no revertia la destitució, que va tenir lloc divendres passat. L'amenaça incloïa la possibilitat de fer el salt a la nova divisió de recerca avançada d'AI de Microsoft, per a la qual havia fitxat ja Altman, i que inicialment no havia fet moure la companyia de la seva negativa. Fins ara.

El retorn del directiu no és l'únic canvi. La seva tornada també implica una reformulació de la junta d'OpenAI i la sortida dels membres que van forçar la destitució d'Altman. Només el conseller delegat de la plataforma de preguntes i respostes Quora, Adam D'Angelo, se salva d'aquesta escabetxada. Després de cinc dies de tensions, el nou consell també inclourà una de les peticions de l'ultimàtum de la plantilla: el fitxatge de l'exconseller delegat del software per a empreses Salesforce, Bret Taylor. A més, sumarà la presència d'un exsecretari del Tresor durant l'administració de Bill Clinton, Larry Summers.

El mateix Altman ha confirmat la seva readmissió a X: "Estimo OpenAI, i tot el que he fet durant els últims dies ha estat al servei de mantenir units aquest equip i la seva missió [...] Amb la nova junta i el suport de Satya [Nadella, conseller delegat de Microsoft] estic desitjant tornar a OpenAI i aprofitar la nostra sòlida associació amb Microsoft", ha dit, després d'un primer missatge amb què reaccionava amb emoticones de cors a l'anunci de la seva restitució.

També Nadella s'ha referit a la nova situació pel que fa a Microsoft, que és un dels principals socis i fonts de finançament de l'empresa propietària de ChatGPT. "Esperem aprofitar la nostra sòlida associació i oferir el valor d'aquesta nova generació d'intel·ligència artificial als nostres clients i socis", ha escrit a la mateixa xarxa social, on ha confirmat un acord amb Altman i l'expresident d'OpenAI Greg Brockman, que també va deixar l'empresa divendres passat en senyal de protesta i havia fitxat pel gegant tecnològic.

Més poder per a Altman

Tot fa pensar que el retorn dels fundadors de l'empresa reforçarà el poder d'Altman i Brockman dins el projecte."El Sam, el Greg i jo hem parlat i acordat que tenen un paper clau per dur a terme juntament amb l'equip de lideratge d'OpenAI per garantir que continuï prosperant i desenvolupament la seva missió", ha remarcat Nadella, que es va mantenir en tot moment del costat del directiu tot i la seva destitució.

Aquest desenllaç també deixa en una situació peculiar a Emmett Shear, excap de la plataforma per a streamers Twitch, que ha estat conseller delegat interí d'OpenAI durant menys de dos dies. L'executiu ja ha modificat el seu càrrec al perfil a X i s'ha mostrat "profundament satisfet" amb el resultat dels canvis "després de 72 hores molt intenses". "Quan vaig arribar a OpenAI, no estava segur que quin seria el camí. Aquesta era la via que maximitzava la seguretat i que estava recolzada per tots els actors implicats. Estic content d'haver estat part de la solució", ha dit.

stats