Economia 12/02/2018

Els salaris de les Balears han augmentat un 4% aquest gener, més que en tot l'Estat

La Conselleria de Treball, Comerç i Indústria ha recordat que durant el mes de desembre es varen acordar 22 convenis que han beneficiat directament els salaris de 137.173 treballadors

Ara Balears
1 min
Moment de la signatura de l'acord tripartit en el marc del Conveni Col·lectiu d'Hostaleria. (Fotografia d'arxiu 28 de setembre de 2017).

PalmaEls convenis col·lectius sectorials signats recentment han tingut com a conseqüència que l'augment mitjà dels salaris a les Balears aquest gener hagi estat del 4,07%, la més alta d'Espanya, segons les dades publicades aquest dilluns pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

La mitjana espanyola de gener va augmentar un 1,49%, segons el Ministeri.

En un comunicat, la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria ha recordat que durant el passat mes de desembre es varen acordar 22 convenis que han beneficiat directament els salaris de 137.173 treballadors.

Quatre d'aquests convenis són de caràcter sectorial i la resta són d'empresa. Amb els quatre convenis col·lectius, els d'Hostaleria i Comerç, es reflecteix la variació salarial més gran, amb un increment del 4,11%, mentre que la variació en els convenis d'empresa és d'un 1,03%.

També és destacable, per part del Govern, que el nombre de treballadors afectats pels convenis col·lectius ascendeix a 135.250 persones, mentre que els 18 convenis d'empresa representen 1.923 treballadors.

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha valorat positivament aquestes dades malgrat que tan sols corresponen al primer mes de l'any.

En aquest context, ha destacat "la força negociadora" dels treballadors en els convenis sectorials, que és "molt més equilibrada que la registrada en els convenis d'empresa".

Negueruela ha insistit en la necessitat de modificar "de manera decidida" la reforma laboral del 2012 per "recuperar l'equilibri de forces" en la negociació col·lectiva, reassignant als sindicats el paper protagonista que tenien i evitant "desvinculacions" de conveni per part de les empreses.

El conseller Negueruela ha conclòs que aquestes xifres demostren que el model balear "funciona amb la implicació de tots els agents econòmics i socials al costat d'un Govern proactiu".

stats