Finances públiques

Rússia paga el seu primer venciment de deute però manté els dubtes sobre una fallida

Alguns inversors ja han rebut en dòlars el pagament d'interessos de dos bons internacionals, segons Reuters

3 min
Seu del banc nord-americà JP Morgan Chase, que actua com a intermediari en els pagaments de bons russos.

BarcelonaAlguns inversors internacionals ja han rebut el pagament, en dòlars nord-americans, dels interessos del deute que Rússia havia de pagar aquest dimecres, segons ha informat l'agència Reuters. Així doncs, Rússia evita de moment la fallida del seu deute, tot i que haurà de fer front a més venciments en les pròximes setmanes. Concretament, dimecres passat va expirar el termini oficial per pagar dos venciments de cupons –interessos de dos bons– per un valor total de 117,2 milions de dòlars, el primer pagament des de la invasió d'Ucraïna. Tot i tractar-se d'una quantitat petita per a un govern com el rus, hi havia dubtes que el Kremlin fos capaç de pagar-los a causa de les sancions imposades per la majoria de països occidentals.

Aquest dilluns el ministeri de Finances rus havia assegurat que ja havia donat l'ordre de pagament, però dimecres encara cap inversor havia rebut els diners. Els pagaments de bons inclouen un període de gràcia de 30 dies, per la qual cosa les agències de qualificació internacional no van declarar la fallida d'aquest deute.

Ara bé, dijous al vespre algun –però no pas tots– inversor ja tenia ingressats els diners, segons Reuters, que també va informar que el banc d'inversió nord-americà JP Morgan Chase, que actua com a intermediari de l'operació per a Rússia, havia rebut i processat els diners i els havia transferit a un altre banc de Wall Street, Citi. Aquest últim actua com a agent pagador i, per tant, és l'encarregat de transferir els fons finalment als comptes dels bonistes.

Els països de l'OTAN, la UE i aliats seus –com ara Austràlia, Suïssa, Singapur, el Japó i Corea del Sud, entre d'altres– han imposat dures sancions econòmiques a Rússia com a represàlia per la guerra a Ucraïna. Entre les mesures hi ha l'expulsió de diversos bancs russos del Swift –el sistema internacional de transferències bancàries– i la congelació de tots els actius en monedes estrangeres i or que l'estat rus acumula fora de les seves fronteres. Això suposa que més de la meitat dels 640.000 milions de dòlars de reserves que el Kremlin havia anat acumulant amb els anys han quedat bloquejades i les autoritats russes no hi poden accedir.

A més, molts d'aquests països també han prohibit als seus propis ciutadans i empreses mantenir transaccions comercials amb Rússia. No obstant, en el cas dels Estats Units aquesta prohibició conté excepcions, entre les quals hi ha rebre el pagament de deute rus. L'excepció permet als EUA assegurar-se que els seus inversors no tenen pèrdues i alhora que el govern rus s'hagi de desfer de part de les reserves estrangeres. Per contra, manté Rússia com a estat solvent.

Alguns bons russos en dòlars tenen una clàusula que els permet abonar amb la seva pròpia moneda, el ruble, però aquest no era el cas del pagament d'aquesta setmana, que corresponia a dos bons que no contenien aquesta provisió. A més, el govern del president Vladímir Putin va autoritzar a pagar en rubles els deutes contrets per empreses i ciutadans russos amb altres monedes, però no ha aplicat aquesta mesura a aquest abonament de deute, que s'ha fet en dòlars.

Rebaixa de la qualificació

Si finalment abona la totalitat dels 117,2 milions de dòlars, Rússia haurà esquivat la fallida, tot i que en el que queda de mes de març té nous pagaments de 615 milions i el dia 4 d'abril és el venciment d'un bo valorat en 2.000 milions que haurà de retornar. Davant d'aquesta perspectiva, l'agència de qualificació Standard & Poor's va rebaixar la nota de Rússia de "CC" a "CCC-", que indica dificultats tècniques per pagar.

L'abonament dels interessos que vencien aquest dimecres evita també que s'activin els credit default swaps (CDS) sobre el deute rus. Aquests productes financers actuen com a assegurances contra la fallida de deute, per la qual cosa els bancs que els emeten haurien de cobrir als bonistes les pèrdues ocasionades per un hipotètic impagament per part de Moscou. JP Morgan Chase xifra en gairebé 40.000 milions de dòlars el valor dels CDS sobre deute rus que hi ha al mercat.

A banda dels problemes del deute públic, Rússia també pot tenir problemes per impagaments de deute de les seves companyies. En total, les empreses russes deuen 100.000 milions de dòlars en títols de deute, una cinquena part dels quals estan en mans d'inversors estrangers.

stats