Rússia, declarada en fallida parcial

L'agència de qualificació S&P considera que Moscou no pot fer front a tots els pagaments de deute

ARA
2 min
Standard & Poor's

Rússia es troba en una situació de fallida parcial, segons l'agència de qualificació internacional Standard and Poor's (S&P). En un comunicat publicat aquest dilluns, S&P considera que, a causa de les sancions imposades pels països occidentals, l'estat rus no té prou capacitat financera per pagar tots els venciments de deute internacional denominat en moneda estrangera, sobretot dòlars nord-americans.

Aquesta incapacitat es deu al fet que, entre les sancions imposades arran de la invasió d'Ucraïna, Rússia té bloquejades totes les reserves estrangeres que té dipositades en bancs fora de Rússia. Concretament, Moscou acumula reserves de divises per valor de  640.000 milions de dòlars, de les quals la meitat estan en entitats financeres en altres països.

El passat 4 d'abril el govern rus va haver de fer front a venciments per un valor de 636 milions de dòlars dos bons diferents denominats únicament en la moneda dels Estats Units. Inicialment, les autoritats russes van intentar pagar utilitzant els dòlars que tenia dipositats en bancs nord-americans, però el Tresor del EUA en va bloquejar el pagament. Veient que no podria pagar en dòlars, el Kremlin va anunciar que abonaria la quantitat en rubles, la moneda russa.

Als mercats de deute, un pagament en una moneda diferent a la que indica el bo equival a un impagament. Tècnicament Moscou té un període de gràcia de 30 dies per abonar els 636 milions en dòlars als seus creditors, però S&P no veu factible que en aquest temps el Kremlin pugui obtenir els diners i, a més, preveu un enduriment de les sancions en les properes setmanes. Les sancions, doncs, "obstaculitzaran la voluntat russa i la seva capacitat tècnica de complir els termes i condicions per satisfer les seves obligacions", diu el comunicat.

Davant d'aquesta situació, S&P ha declarat la "fallida selectiva" (selective default, en anglès) de Rússia. Aquesta qualificació indica que un país pot deixar impagada una part del seu deute, però no pas tot.

"No esperem en aquest moment que els inversors aconsegueixin convertir els pagaments en rubles a dòlars per una suma equivalent a les quantitats degudes, ni que el govern pugui convertir aquests pagaments en aquest període de trenta dies", afirma l'agència en un comunicat. A més, es tracta de l'última qualificació que emet S&P sobre el deute rus, ja que l'agència abandonarà el país en els propers dies, com ja han fet moltes altres multinacionals occidentals.

Moscou anirà als tribunals

El ministre de Finances de Rússia, Anton Siluànov, ha afirmat que Moscou anirà als tribunals si Occident declara el país en suspensió de pagaments de les seves obligacions en bons, en una entrevista publicada aquest dilluns pel diari Izvestia. "Per descomptat anirem als tribunals, perquè hem adoptat totes les accions necessàries perquè els inversors rebin els pagaments", ha dit Siluànov, que ha recalcat que Rússia podrà presentar proves dels seus "esforços per pagar, tant en divises com en rubles".

stats